Hlavní obsah

Velké firmy mají mít ve vedení třetinu žen, plánuje vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké společnosti, jejichž akcie se obchodují na kapitálovém trhu, by měly mít povinnost zajistit, aby v jejich vedení byly alespoň ze třetiny zastoupeny ženy. Počítá s tím návrh zákona, který dostane na stůl vláda.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Podle Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021–2030, která byla kabinetem schválena v roce 2021, ČR v prosazování rovného zastoupení dlouhodobě zaostává. Před dvěma lety bylo ve vedení velkých firem, na než má zákon dopadnout, v Česku 21 procent žen, zatímco v zemích EU to celkově bylo přes 32 procent. Návrh předkládá resort pro evropské záležitosti.

Předkládaný návrh, která má měnit zákony v souvislosti s podporou vyváženého zastoupení žen a mužů ve vedoucích orgánech některých emitentů, by se dotkl pouze několika firem.

Podmínkou je totiž více než 250 zaměstnanců a roční obrat přesahující 50 milionů eur, případně aktiva přes 43 milionů eur.

Španělská vláda prosazuje kvóty pro ženy. I firmám

Zahraniční

Ženy by měly být v dozorčích radách těchto firem nejméně 40procentní zastoupení, případně by jejich zastoupení v představenstvu dozorčí radě muselo celkově dosáhnout alespoň jedné třetiny. Stejná podmínka platí i pro muže, pokud by se ocitli ve vedení takovéto firmy v menšině.

Společnosti by se přitom musely při výběru vhodných kandidátů řídit transparentními, nediskriminačními a na zásluhách založenými kritérii. Pokud by firma kritéria nesplňovala, musel by být dle návrhu ze dvou srovnatelných kandidátů „upřednostněn kandidát nedostatečně zastoupeného pohlaví“.

„Podle údajů České národní banky založených na výročních zprávách emitentů by měla navrhovaná úprava při vstupu v účinnost dopadnout na tyto společnosti: ČEZ, a. s., Komerční banka, a. s., Moneta Money Bank, a. s., Philip Morris ČR, a. s., a Kofola Československo, a.s.,“ stojí v důvodové zprávě, byť jde pouze o ilustrativní výčet, který se může vstupem dalších subjektů na burzu změnit.

Norma by podle návrhu mohla začít platit od poloviny roku 2026.

Nerovnost pohlaví a stres s tím spojený ohrožují zdraví mozku

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám