Hlavní obsah

Veleba chce jen trochu popularity, řešili sporný návrh radní ČT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada České televize (ČT) ve středu řešila senátorský návrh zákona na omezení koncesionářských poplatků pro veřejnoprávní televizi. Návrh předložil senátor Jan Veleba a radní pro něj měli jen slova kritiky. Ivana Levá poukázala na to, že Veleba se chce jen zviditelnit.

Foto: Archiv, Právo

Jan Veleba

Článek

"Mám silný pocit, že pan senátor zachytil vlnu nespokojenosti s ČT a myslel si, že se na ní sveze a trochu popularity získá," řekla Levá. Česká televize ale podle ní  není jenom zpravodajství.

Členové rady upozorňovali na to, že norma by vedla k omezení příjmů televize, větší závislosti na politicích nebo narušení současného duálního systému vysílání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Je to podle mého názoru návrh značně populistický," řekl radní Luboš Beniak, který předlohu označil za nesystémovou, v rozporu s některými zákony a směřující k potlačování svobody médií.

Konec duálního systému

Podle radního Jana Prokeše riziko novely spočívá v tom, že by mohla přispět ke zhroucení duálního systému, tedy veřejnoprávního a soukromého vysílání. "Vyzývá občany k tomu, aby platili jen podle své chuti nebo vůle," řekl Prokeš. Dodal, že existenci veřejnoprávního vysílání podporuje i příslušná evropská směrnice.

Senátoři v čele s předsedou Strany práv občanů Velebou navrhli, aby koncesionářské poplatky nemuseli pět let hradit lidé, o nichž ČT nebo rozhlas zveřejnily nepravdivou informaci. Novela dále počítá s tím, aby byli od poplatku osvobozeni ti, kdo pošlou na začátku roku 1,2násobek ročního poplatku jako dar ve prospěch příspěvkové organizace nebo veřejně prospěšných právnických osob.

Senátoři by novelou chtěli také umožnit, aby bylo možné poplatek směřovat konkrétnímu studiu ČT či Českého rozhlasu.

Ve vleku TOP 09

Návrh minulý týden podpořil prezident Miloš Zeman, který ČT současně kritizoval za údajné neplnění veřejnoprávní funkce. Ve středu v rozhovoru pro ČTK řekl, že ČT je do značné míry ovlivňována stranou TOP 09.

"Veřejnoprávní televize není objektivní, je jednostranná, je do značné míry ovlivňována TOP 09 a já to pokládám za neplnění veřejné služby a za neplnění příslušných zákonů, které se k veřejné službě vztahují," zdůraznil. Jako doklad toho, že je pod vlivem TOP 09, uvedl, že v Radě pro televizní a rozhlasové vysílání podle něj zasedají minimálně tři členové se vztahem k této straně.

Zeman kritizoval fakt, že ČT neodvysílala živě přenos z tiskové konference jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka, ač tak v minulosti činila. Řekl, že jde o dětinskou mstu. ČT uvedla, že dala přednost zpravodajství z projednávání energetického zákona, protože Hrad avizoval pouze souhrn už známých informací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám