Hlavní obsah

Vedení ODS posvětilo Pospíšilovu kandidaturu na hejtmana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výkonná rada ODS v pondělí jednoznačně schválila kandidaturu exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila jako lídra plzeňské kandidátky v krajských volbách. Novinářům to po jednání širšího vedení ODS řekl předseda strany Petr Nečas.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

"Opravdu si myslím, že post hejtmana obecně, to teď není vztaženo k Jiřímu Pospíšilovi, není manažersky tak obtížný, podívejte se na velikosti rozpočtu a přidělené kompetence, hejtman je v podstatě jedním z rady, na rozdíl od ministerstva, které je monokratickou institucí," uvedl Nečas.

Ten odvolal Pospíšila z vládního postu nečekaně předminulý týden a prezident Václav Klaus mu vzápětí vyhověl. Na Nečasův návrh pak jmenoval jeho nástupcem dalšího místopředsedu ODS Pavla Blažka. Nečas zdůvodnil Pospíšilův odchod tím, že ministerskou funkci manažersky a rozpočtově nezvládl.

Sobotka bude mít na kampaň 15 miliónů

Vedení ODS zároveň potvrdilo vítěze vnitrostranických primárek Přemysla Sobotku jako oficiálního stranického prezidentského kandidáta. Vedení občanských demokratů také rozhodlo, že na prezidentskou kampaň bude vyčleněno 15 miliónů korun.

Podle Nečase schválila rada "základní rozpočet" prezidentské kampaně. "To jsou prostředky na prezidentskou kampaň kandidáta ODS a my předpokládáme, že všechny částky protečou naším účetnictvím," poznamenal předseda občanských demokratů. Financování Sobotkovy prezidentské kampaně bude podle něj "v každém případě" transparentní.

Reklama

Výběr článků

Načítám