Hlavní obsah

Vedení moravskoslezské ČSSD chce zrušit většinu stranických buněk v Ostravě

Právo, Pavel Karban
Aktualizováno

Krajské předsednictvo ČSSD Moravskoslezského kraje navrhlo celostátnímu předsednictvu ČSSD odebrat licence 17 z 26 místním organizacím soc. dem. v Ostravě. Pokud by k tomu došlo, rozhodnutí by se dotklo 293 členů a podle mnohých by fakticky znamenalo likvidaci ostravské sociální demokracie.

Foto: Aleš Honus, Právo

Poslanec a předseda moravskoslezské ČSSD Tomáš Hanzel

Článek

„Je to samozřejmě radikální řešení, ale důvodem jsou dlouhodobě špatné výsledky sociální demokracie v Ostravě,“ vysvětli předseda moravskoslezské ČSSD Tomáš Hanzel s tím, že výsledky ostravské soc. dem. v posledních komunálních volbách byl absolutní vrchol. Loni na podzim dostala ČSSD v Ostravě pouze 5,52 procenta hlasů a v 55členném zastupitelstvu má jen tři mandáty.

„My jsme vyzvali vedení ostravské organizace, aby z toho vyvodilo nějakou osobní zodpovědnost. K té sebereflexi absolutně nedošlo,“ poukázal Hanzel a dodal, že vedení krajské organizace vnímá ostravský volební výsledek jako jasný signál od voličů, že v Ostravě není něco v pořádku. „A proto jsme jako krajské předsednictvo přistoupili k tomuto řešení,“ doplnil.

Ostrava: Je to účelové

Vedení ostravské ČSSD považuje pondělní návrh předsednictva moravskoslezské soc. dem, zrušit 17 z 26 místních organizací strany v Ostravě, za účelové. Po odpoledním mimořádném zasedání Okresního předsednictva ČSSD Ostrava to řekla předsedkyně okresní organizace Jana Vajdíková.

Byla by to ztráta 293 členů, protože i když každé té organizaci je přiřčena jiná organizace, kde by mohli vstoupit, tak je zcela neurčité, spíše pravděpodobné, že je ty organizace nepřijmou,“ poukázala Vajdíková.

Členové by mohli pokračovat

Podle Hanzela ale nedochází k rušení členství žádného z členů. „Je tady pouze návrh k odebrání licencí. A ti lidé, kteří budou mít zájem a budou chtít pracovat pro sociální demokracii, tak samozřejmě mohou v jiných organizacích,“ řekl.

Které místní organizace ČSSD v Ostravě by mohly přijít o licenci, neřekl. „Jedná se vesměs o organizace, ve kterých docházelo v minulosti k velkým pohybům členů, a máme podezření, že tam může být celá řada černých duší. Potřebujeme si tu věc nějak vyjasnit. Nedělal bych z toho dramata, potřebujeme situaci v Ostravě vyjasnit, zprůhlednit a nastavit tak, aby tamní organizace opět získala důvěru,“ nastínil Hanzel a upozornil, že návrh na zrušení licencí podpořily jednomyslně všechny okresní organizace ČSSD v kraji vyjma Ostravy.

Celostátní předsednictvo by o návrhu na zrušení licencí 17 ostravských organizací ČSSD mělo rozhodovat v pátek.

Reklama

Související články

ČSSD hrozí ztráta senátního klubu

Senátní a krajské volby v příštím roce mají největší význam pro vládní ČSSD. Obhajuje 10 senátních mandátů ze 13 a v případě, že neuspěje, ztratí senátorský...

Výběr článků

Načítám