Hlavní obsah

Vedení ČSSD podpořilo Borůvkovou, ta zatím nemá soupeřku

Právo, Novinky, JIří Ovčáček
Praha
Aktualizováno

Předsednictvo soc. dem. v pátek schválilo nominaci Aleny Borůvkové do funkce místopředsedkyně strany. Borůvková je zatím jedinou kandidátkou na tento post. Volba místopředsedkyně by přitom měla proběhnout v sobotu. Podle informací Práva k ní nakonec dojde až v červnu.

Foto: ČTK

Alena Borůvková

Článek

„Výraznou, zdrcující většinou byla nominována paní Alena Borůvková,“ informoval v pátek večer předseda strany Jiří Paroubek na tiskové konferenci po jednání předsednictva. K volbě místopředsedkyně by podle něj mělo dojít v sobotu na zasedání ústředního výkonného výboru (ÚVV).

Nevyloučil ale, že se volba nakonec neuskuteční a bude odložena. A to v případě, že budou chtít s Borůvkovou v příštích týdnech hovořit jednotlivé krajské organizace ČSSD. „Může se také stát, že volbu přeneseme až na červnovou schůzi ÚVV,“ sdělil.

Podle důvěryhodného zdroje Práva z jednání předsednictva se bude místopředsedkyně ČSSD skutečně volit až v červnu. Kraje se podle něj navzdory přání Paroubka vzepřely tomu, aby byla narychlo zvolena Borůvková, kterou neznají.

Souhlas krajů je přitom klíčový, ke zvolení místopředsedkyně je totiž třeba získat tři pětiny hlasů členů ÚVV. V sobotu by tak mohlo hrozit, že Borůvková, kterou prosazuje právě Paroubek, nedostala dostatek hlasů.

„Nová Petra Buzková“

Podle Paroubka se z Borůvkové může stát „nová Petra Buzková“. Pokud bude zvolena, bude mít na starosti práci se ženami, neziskovým sektorem a také zahraniční vztahy.

Borůvková, kterou Paroubek na tiskové konferenci představil, prohlásila, že se chce nyní ucházet o podporu jednotlivých krajů.

O tom, že Borůvkovou doporučila manželka předsedy strany Petra Paroubková informovalo tento týden Právo. ČSSD prostřednictvím svého šéfa PR Petra Dimuna tuto informaci dementovala, ovšem sama Borůvková ji však vzápětí potvrdila. "Ona nebyla sama, kdo mne doporučoval, hlavně ona to úplně neiniciovala," řekla Právu s tím, že ji Petra Paroubková do funkce nenavrhla. To však Právo nikdy netvrdilo. [celá zpráva]

Alena Borůvková

Narozena 16. února 1973.

Vystudovala Filozofickou fakultu UK v Praze (1995).

Po absolvování studia nastoupila do pracovního poměru na ministerstvo zahraničních věcí (odbor dvoustranných ekonomických vztahů - oblast Španělska a Latinské Ameriky).

V období 1996 - 1997 působila na odboru bezpečnostní politiky. Poté odcestovala spolu se svým manželem na velvyslanectví v Berlíně. Po návratu do ČR v srpnu 2001 působila na odboru analýz a plánování ministerstva zahraničí (do března 2004). Od roku 2004 byla s manželem v Mnichově.

Od roku 2002 je členkou ČSSD.

Vdaná, manžel Karel Borůvka je generálním konzulem v Německu. Mají syna Karla (11 let).

Místopředsedkyni se pokoušeli neúspěšně zvolit delegáti březnového sjezdu. Když se jim to nepodařilo ani ve druhé volbě, rozhodli se, že to ponechají na ústředním výkonném výboru. [celá zpráva] ČSSD má totiž ve stanovách, že musí mít ve svém nejvyšším vedení alespoň jednu ženu.

Reklama

Výběr článků

Načítám