Hlavní obsah

Delegáti sjezdu místopředsedkyni ČSSD nezvolili, nechali to na špičkách strany

Právo, Novinky, ČTK, Petr Nový, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Delegáti sobotního sjezdu strany se od rána pokoušeli vybrat novou místopředsedkyni poté, co funkci ve vedení strany neobhájila ústecká hejtmanka Jana Vaňhová. Místopředsedkyně ČSSD bude zvolena až na nejbližším zasedání ústředního výkonného výboru. Po neúspěšné druhé volbě o tom rozhodli na návrh vedení strany delegáti sjezdu. Sjezd pak byl před třináctou hodinou ukončen.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Delegáti při jednom z hlasování.

Článek

Dopoledne bylo nominováno sedm kandidátek, do druhého kola postoupily Marie Benešová, a Kateřina Kalistová. Žádná z nich ale nebyla zvolena. Marie Benešová získala ve druhém kole volby 46 procent hlasů, Kateřina Kalistová pak dostala od kandidátů 43,32 procent hlasů.

Sjezd poté řešil, zda se uspořádá třetí volba, nebo se místopředsedkyně zvolí až na ústředním výkonném výboru. Tuto variantu už ráno sjezd jednou zamítl, odpoledne byla hlasování o tomto bodu úspěšné.

Na kandidátce pro první kolo byly také Anna Čurdová, Olga Hrebičková, Lucie Svobodová, Yvona Kubjátová a Dana Váhalová. Marie Benešová v prvním kole získala 110 hlasů (22%), Kateřina Kalistová dostala ještě o tři hlasy více, tedy 113 (22,6%).

Sjezd ráno nezačal volit místopředsedkyni strany, přestože se to očekávalo. Místo toho se pokračovalo blokem k eurovolbám. V kuloárech se hovořilo o tom, že místopředsedkyni nakonec delegáti sjezdu volit nebudou, ale připadne to ústřednímu výkonnému výboru.  

Místopředsedkyni nakonec zvolí výkonný výbor

Delegáti sjezdu pak po ranním hodinovém programu rozhodli, že budou volit místopředsedkyni ještě na sjezdu. Odmítli tak návrh, aby to připadlo ústřednímu výkonnému výboru strany (ÚVV).

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek představil návrh, aby místopředsedkyni zvolil ÚVV a ne delegáti sjezdu. Na to reagoval šéf kontrolní komise Martin Starec výzvou: „Mám jednoduchý dotaz. Kdy bude první kolo druhé volby“. Sklidil za to velký potlesk.  Odpoledne ale ten samý návrh, přednesený Zdeňkem Škromachem, prošel.

Jestli někdo nechce, abych hovořil, tak mohu jít domů.
Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Šéf ČSSD Jiří Paroubek naopak prosazoval, aby sjezd místopředsedkyni nevolil. „Ta situace při sobotním hlasování se vyvinula trochu nečekaně,“ řekl a byl přerušen výkřiky. „Jestli někdo nechce, abych hovořil, tak mohu jít domů,“ reagoval na to Paroubek.

Po něm vystoupil opět Starec: „Jsme na zasedání nejvyššího orgánu sociální demokracie. Sjezd rozhoduje o tom, kdo bude ve vedení strany“. Opět si vysloužil potlesk. Ještě před hlasováním o způsobu hledání nové místopředsedkyně strany vystoupil s projevem před delegáty prezidentský kandidát ČSSD Jan Švejnar. 

Vaňhová do dalšího boje nešla

Vaňhová znovu nekandidovala. V první volebním kole získala jen 47 procent hlasů, ve druhém dokonce jen 35 procent. Její nezvolení se nečekalo i kvůli tomu, že žádný z kandidátů do vedení strany neměl soupeře. [celá zpráva]

Vaňhová se ale stala šéfkou Ústeckého kraje místo volebního lídra Jaroslava Foldyny, právě to jí prý ve straně uškodilo, což připustil i Sobotka. V médiích se navíc objevila informace, že partner Vaňhové Roman Houska, místopředseda chomutovské ČSSD, byl odsouzen v pátek nepravomocně k podmíněnému trestu za to, že najížděl autem na strážníka, který ho pokutoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám