Hlavní obsah

Právo: Při výběru nové místopředsedkyně ČSSD radila Paroubkova manželka Petra

Právo, Jiří Ovčáček

Středeční Právo uvedlo, že se v ČSSD zvažuje kandidatura členky obvodního výkonného výboru soc. dem. na Praze 6 Aleny Borůvkové. Podle zdroje blízkého Lidovému domu měla Borůvkovou doporučit manželka předsedy ČSSD Petra Paroubková. Šéf marketingu Lidového domu Petr Dimun se proti této informaci ohradil, sama Borůvková ale přiznala, že Paroubková byla mezi těmi, kdo ji doporučil.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek s manželkou Petrou.

Článek

ČSSD nezvolila místopředsedkyni na svém březnovém sjezdu, o obsazení tohoto postu by se mělo rozhodnout v sobotu na jednání ústředního výkonného výboru. Na sjezdu se přitom utkaly o místo ve vedení bývalá nejvyšší státní zástupkyně a stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová a exnáměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová. Ani jedna ale nezískala dostatečný počet hlasů.

Podle informací Práva už Benešová ani Kalistová v seznamech kandidátek nefigurují, v čele je nové jméno - Alena Borůvková. Ta ke své kandidatuře v úterý Právu řekla: „Úvaha relevantní to je. Dál bych se k tomu nerada vyjadřovala“.

Borůvkovou přitom měla podle důvěryhodného zdroje Práva blízkého Lidovému domu doporučit manželka šéfa ČSSD Petra Paroubová. Proti tomu se ve středu v tiskovém prohlášení ohradil vedoucí sekce PR a marketingu ČSSD Petr Dimun. „Vliv Petry Paroubkové na jednání politických orgánů ČSSD neexistuje,“ uvedl Dimun.

Samotná Borůvková ovšem ve středu přiznala, že Paroubková figurovala mezi lidmi, kteří ji doporučili.  „Hodně v tom dělá i Petr Hulinský, nejsem jenom kandidátka Petry. Praha si mě jakoby adoptovala za svou, což je trošku výhoda,“ řekla Právu. „Ona nebyla sama, kdo mě doporučoval, hlavně ona to jako úplně neiniciovala,“ doplnila.

Tomu, že je Borůvková horkou kandidátkou na post místopředsedkyně ČSSD nasvědčuje i to, že se s ní ve středu sešel místopředseda soc. dem. Roman Onderka, který byl grémiem strany pověřen vyjednáváním o obsazení volného místa ve vedení.

Reklama

Výběr článků

Načítám