Hlavní obsah

Zemřel Vladimír Stehlík

Aktualizováno

Zemřel Vladimír Stehlík, který byl v devadesátých letech ředitelem Poldi Kladno. Bylo mu 79 let. Podnik vedl několik let, jeho společnost ho také spoluvlastnila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vladimír Stehlík na archivním snímku

Článek

O Stehlíkově úmrtí informoval web CNN Prima, který se odkázal na Stehlíkovu rodinu. Poslední rozloučení podle něj proběhne v úterý na Vinohradských hřbitovech.

Do povědomí širší veřejnosti se Stehlík dostal v souvislosti s privatizací kladenských oceláren v roce 1993. Výroba v podniku tehdy stála a vláda udělala urychlenou privatizaci firmy.

Stehlík se vyučil truhlářem a následně při zaměstnání absolvoval gymnázium. Později absolvoval VŠUP a v rámci architektury se věnoval obnově památek. Podílel se například na obnově památníků v Lidicích.

Z Poldi Steel jsem chtěl udělat katedrálu ocelářství, říká Stehlík

Ekonomika

Stehlíkova firma Bohemia Art zvítězila v roce 1993 v obálkové soutěži, když za 66 procent akcií v té době krachující Poldi nabídla 1,75 miliardy korun, což byla o miliardu vyšší nabídka, než předložil další zájemce. Všechny peníze však firma nikdy nezaplatila.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Vladimír Stehlík hovoří 2. května 1996 k zaměstnancům ocelárny o svých plánech na rozvoj podniku.

Zaměstnanci Poldovky v něj ale měli velkou důvěru. Svého ředitele dokonce podpořili v květnu 1996 demonstrací, na kterou do Prahy dorazilo přes dva tisíce lidí, aby vyjádřili nespokojenost s tehdejší vládou. V asi hodinovém projevu na Václavském náměstí tehdy Stehlík informoval své zaměstnance o „skutečném stavu Poldi“. Průvod se pak za skandování hesel „Už jsme tady“, „Ať žije Kladno“, „Ať žije Stehlík“ vydal na pochod centrem Prahy.

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Stehlík na demonstraci poldováků v Praze v květnu 1996

Stehlík chtěl Poldovku znovu rozjet, ale nepovedlo se mu to. Výsledkem byl nakonec Stehlíkův odchod, části holdingu se postupně dostaly do konkurzu a zastavily výrobu.

I se synem  byl obviněn v listopadu 1996 kvůli zadržování sociálního a zdravotního pojištění zaměstnanců. Oba byli čtyři měsíce ve vazbě. Soudy se táhly dvě desetiletí.

Podle obžaloby peníze na zaměstnanecké odvody použili pro podnikatelské nebo osobní aktivity. Další bod obžaloby Stehlíka vinil z toho, že poskytoval firmě Bohemia Art bezúročné půjčky, čímž ocelárny utrpěly škodu kolem 67 milionů korun. V těchto bodech byl Stehlík o řadu let později zproštěn obžaloby.

Další kauza, kde šlo o více než 100 milionů korun, se týkala údajně neoprávněného převodu majetku oceláren do nově založené společnosti Poldi Steel. V roce 2018 uznal soud Stehlíka vinným, avšak trest mu neuložil, protože na případ dopadla amnestie.

Stehlík také zkoušel vstoupit do politiky. V Kladně v roce 1996 kandidoval jako nezávislý do Senátu. V roce 2002 vedl Stranu za životní jistoty (SŽJ) na Kladensku pro volby do Poslanecké sněmovny. O 12 let později neúspěšně kandidoval do Evropského parlamentu.

Exšéf Poldovky Stehlík je vinen, rozhodl po 22 letech soud. Potrestán nebude

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám