Hlavní obsah

Ve středočeské Loučeni se závodilo v psím biatlonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loučeň

Sobota 8. září patřila ve středočeské Loučeni závodům v psím biatlonu. Čtyřnozí mazlíčci se přijeli do městysu na Nymbursku utkat již po osmé. Společně se svými páníčky či paničkami závodili v několika kategoriích. Každoročně si akci nenechá ujít kolem sto padesáti závodníků. My jsme na místě nechyběli a atmosféru pro vás na místě natočili.

Závody v psím biatlonuVideo: Novinky

 
Článek

Mladý sport inspirovaný biatlonem se těší velké oblibě aktivní pejskařské komunity. Se svou zimní předlohou má mnoho společného, ale běžky a zimu v něm sportovci a diváci nenajdou.

„Dog biatlon spojuje canicross (běh se psem v tahu) a střelbu z laserových malorážek. Je to bezpečná a tichá disciplína, která fanouškům biatlonu a jejich čtyřnohým parťákům přináší nevšední zážitek,“ rozpovídal se pořadatel závodu Šimon Cipro ze společnosti Běhej se psem.

Foto: Novinky

Start kategorie enduro

Závodí se celkem ve čtyřech kategoriích. „Jedna kategorie je Enduro, což je delší běh. Tam se běží celkem 10 kilometrů. Jedno kolo má asi 3300 metrů a běží ho třikrát; a pak máme kategorii Sprint, která má délku 700 metrů a taktéž ji běží třikrát. Každá ta kategorie se dělí na muže a ženy,“ doplnil Cipro.

Na střelnici se závodníci dostanou po každém kole. Zastřílí si tedy celkem dvakrát. Střílí se pět ran a za každý netrefený terč mají závodníci penalizaci 20 vteřin. Výsledky se tedy počítají ze zaběhnutého času plus právě již zmíněných penalizací.

Všichni pejsci vítáni

Nezáleží na pohlaví, věku ani rase pejsků. Zúčastnit se mohou všichni. „Je jedno, jestli má člověk třicetikilového atleta, nebo pětikilového pejska, který tolik netáhne. My máme tu zkušenost, že když člověk běží se psem, tak je to pro něj často obrovská motivace se snažit a do toho běhu dá víc, než když běží sám,“ řekl pořadatel závodu.

Foto: Novinky

Vítězka kategorie Enduro se svým pejskem

Podle pořadatele závodu se může zúčastnit každý pejskař. Jde prý hlavně o to si aktivitu s pejskem vyzkoušet. Stejně tak nemusí mít zájemci zkušenosti se střelbou. Před závodem si ji mohou pohodlně zkusit, aby už pak při závodu přesně věděli, co a jak. Laserové zbraně jsou navíc plně bezpečné a bezhlučné, takže pejskům nevadí.

„Podle mě neexistuje Čech, který by si za zimu alespoň jednou nepustil biatlonový závod a nezafandil našim vynikajícím sportovcům, kteří Českou republiku reprezentují na jedničku. Když jsme před lety s partou přátel hledali novou aktivitu, v které bychom spojili krásu běhu se psem s něčím novým a neotřelým, zrovna jsme se exhibičně účastnili závodu v kvadriatlonu, kde se střílelo laserovými zbraněmi, a myšlenka dog biatlonu byla rázem na světě,“ dodal Cipro.

Foto: Novinky

Střelba laserovou malorážkou

„Za sedm let se z dog biatlonu stala oblíbená běžecká disciplína, ale původní idea nabídnout pejskařům vzrušení, které dává klasický biatlon bez psa, ale v takové podobě, aby byl dostupný pro každého pejskaře bez ohledu na jeho kondičku a předchozí zkušenosti, zůstává,“ uzavřel.

Vítězové Dog biatlonu 2023

Dog biatlon Enduro Ženy (10 km)

Monika Vytinová s fenkou Sofie v čase 00:39:33,0. Běžely průměrnou rychlostí 15,2 km/h, 03:57 min/km.

Dog biatlon Enduro Muži (10 km)

Vojtěch Fryč s pejskem Trix v čase 00:43:16,8. Běželi průměrnou rychlostí 13,9 km/h, 04:19 min/km.

Dog biatlon Sprint Ženy (2,1 km)

Barbora Zoubková s fenkou Jasmínou v čase 00:09:58,3. Běžely průměrnou rychlostí 12,6 km/h, 04:44 min/km.

Dog biatlon Sprint Muži (2,1 km)

1. Radek Bekr s pejskem Hugo v čase 00:09:17,9. Běželi průměrnou rychlostí 13,5 km/h, 04:25 min/km.

Organizátoři závodu také připravují pro soutěžící pravidelné tréninky, na kterých je možné zkoušet a pilovat techniku střelby nebo se pobavit při speciálních běžecko-střeleckých hrách.

Správná výbava je základ

Zapůjčení vybavení pro canicross – běžecký opasek, vodítko s amortizérem (tlumičem, který při jakémkoli cuknutí chrání záda běžcům i jejich psím společníkům) a postroj pro psího parťáka – je v ceně tréninku a dá se zapůjčit i při závodu.

Foto: Nicola Šnajrdrová

Vyhlašování vítězů Dog biatlonu 2023

Pořadatelé závodů se snaží upozornit právě také na správné používání postrojů, a to nejen během tohoto závodu, ale obecně při běhání s pejsky.

„Správný postroj má mít zpředu tvar krku do véčka a většinou se pejskům dává postroj, který končí až u kořene ocasu, protože pes pak táhne celým tělem. Člověk pak musí mít opasek, ten má na zadku a pes se připojí před vás, táhne vás a vy máte volné ruce. Důležité je také pružné vodítko, které pruží po celé délce,“ vysvětlila spolupořadatelka závodů Karolína Cipro. Psí síla je podle ní znát už od dvou kilogramů váhy.

Anketa

Lákalo by vás vyzkoušet si psí biatlon?
Ano
21,9 %
Ne
78,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 508 čtenářů.

Toulavý pes z Arizony se po 12 letech znovu setkal se svou rodinou

Koktejl

Tak tímhle psem byste chtěli být! Má svůj vlastní pokoj i koupelnu

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám