Hlavní obsah

Ve sporu VZP a protonového centra vyhrála pojišťovna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ve sporu mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a pražským protonovým centrem dal rozhodčí soud za pravdu pojišťovně. Smlouva z roku 2006 je podle rozhodců neplatná. Pojišťovna měla podle dokumentu, který nikdy neuznala, platit centru miliardu korun ročně po dobu 15 let. O výroku v úterý informoval mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Foto: Proton Therapy Center

Budova pražského Protonového centra

Článek

"Rozhodci konstatovali, že nemají pravomoc k rozhodování ve věci, protože smlouva o smlouvě budoucí, jejíhož plnění se Proton Therapy Center Czech (PTCC) dožadovala, je absolutně neplatná. A to stejně jako rozhodčí doložka ve smlouvě obsažená," uvedl Tichý.

Výrok Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře ČR obdržela VZP v úterý. "Rozhodčí soud má za to, že smlouva o smlouvě budoucí a rovněž tak dohoda o sjednání rozhodčí doložky, která je její součástí, nebyly ze strany žalované platně uzavřeny, a stranu žalovanou tak nezavazují a jsou absolutně neplatné," konstatoval ve více než čtyřicetistránkovém rozhodnutí soud.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle aktuálního vyjádření zástupců protonového centra spor tímto rozhodnutím nekončí a situace ohledně úhrad protonové léčby nádorových onemocnění šetrnou a bezpečnou metodou zůstává podle nich "komplikovaná a léčba pro většinu pacientů nedostupná".

Pro klienty se nic nemění

Tichý zdůraznil, že pro VZP a její klienty se tímto rozhodnutím nic nemění. Nadále platí již dříve deklarované ujištění pojišťovny, že protonovou terapii uhradí každému svému klientovi, kterému ji jako nezbytnou doporučí jedno ze třinácti českých a moravských komplexních onkologických center.

VZP dosud uhradila pražskému protonovému centru za léčení 21 onkologických pacientů 16 miliónů korun, šlo většinou o děti či nemocné, jejichž léčba byla v Praze výhodnější. Dalších 17 pacientů poslala na léčení protony do Mnichova. Podle předsedy správní rady Jiřího Běhounka se o všechny klienty indikované k léčbě protony VZP postará, i když smlouvu s centrem nemá.

Návrh standardní smlouvy s dohodou o narovnání předložila VZP centru loni v říjnu. Smlouva měla zajistit protonovou léčbu pro zhruba 150 klientů VZP s rakovinou ročně. Rozdílné názory ale měly obě strany na to, které diagnózy léčit protonem a kdo má pacienty k léčbě indikovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám