Hlavní obsah

Ve Sněmovně pod záštitou Kalouska visí karikatury Sobotky či Zemana

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Karikatury premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) či prezidenta Miloše Zemana jsou od pondělního odpoledne k vidění v Poslanecké sněmovně. Své satirické kresby zde vystavuje karikaturista Miroslav Kemel, který kreslí pro deník Právo. Jeho karikatury publikujeme i na Novinkách.

Ve Sněmovně visí karikatury Sobotky či ZemanaVideo: Novinky

 
Článek

Vernisáž, nad kterou převzal záštitu předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, potrvá do 16. prosince.

„Pan Kemel patří dlouhodobě do extraligy našich karikaturistů. Politickou karikaturu mám hrozně rád. Má schopnost geniální zkratky, nastavení zrcadla všem politickým postojům a pokrytectvím,“ řekl Novinkám Kalousek.

Dodal, že když byl ještě šéfem státní kasy, tak mu na ministerstvu financí visívala karikatura, jak jde se svazky státního rozpočtu, zatímco za keřem se skrývají tváře jiných politiků a pod tím stojí věta: „Dávejte pozor, schvalujeme státní rozpočet, začíná sezóna klíšťat.“

V karikaturách letos vyhrál Babiš

Kemel Novinkám řekl, že se mu nejlépe malují výrazné osobnosti, kromě Kalouska také prezident Miloš Zeman, exprezident Václav Klaus, bývalý premiér Jiří Paroubek či současný předseda vlády Bohuslav Sobotka. Během letošního roku Kemel nejčastěji kreslil ministra financí Andreje Babiše – celkem čtyřicetkrát.

Má také rád vyhraněné situace a věci, o kterých se hodně mluví. Zatím se mu však prý nepodařilo satiricky ztvárnit situaci ohledně zavádění elektronické evidence tržeb (EET).

„Tam mám pořád pocit, že to dlužím. Zatím se mi nepovedlo najít nějakou polohu, kdy bych k tomu dokázal něco nakreslit,“ přiznal.

Reklama

Výběr článků

Načítám