Hlavní obsah

Ve školách se rozhodují o stávce

ČESKÁ REPUBLIKA

Poslední prázdninový týden začal ve školách prakticky všude stejně - diskusemi učitelů s řediteli, zda 1. září zůstanou třídy prázdné, protože pedagogové budou stávkovat. Na některých školách bylo už v pondělí dopoledne jasno, jinde padne rozhodující slovo v úterý, aby ve středu už rodiče věděli, jestli si mají vzít na pondělí dovolenou.

Foto: Kamil Kyzlink
Článek

"U nás stávkuje nejen 100 procent učitelů, ale i vychovatelky a uklízečky. Zavřená bude i školní družina a podle předběžných dohod by měly stávkovat všechny tři školy ve městě. Věříme, že se dohodneme s městským úřadem, aby informaci o stávce vyhlásil městským rozhlasem, který je všude slyšet. Rodiče už volají a zatím je to bez problémů a u prvňáčků si vždycky bere volno celá rodina, takže problém s jejich hlídáním nebude," míní ředitelka Základní školy v Doníně v Hrádku nad Nisou Miluše Brandová.

"Dostal jsem na vědomí od odborů, že se ke stávce připojí. Stávkovat nebudou úplně všichni, ale zhruba tři čtvrtiny sboru," řekl Právu ředitel liberecké Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické Miroslav Franěk.

Na některých školách zavedli seznamy, do kterých se zapisují učitelé, rozhodnutí stávkovat. "Učitelé se zatím jmenovitě zapisují, kdo z nich chce stávkovat, vypadá to ale, že to bude přes polovinu. Pak se musí menšina podřídit," uvedla pro Právo ředitelka Základní školy v Liberecké ulici v Jablonci Věra Stehlíková.

Stávkujících prý přibývá

Očekáváme, že v okresech Brno-město a Brno-venkov bude stávka masová, sdělila v pondělí předsedkyně odborového svazu pracovníků ve školství v těchto okresech Jaroslava Stanislavová.

Předsedkyně Krajské rady školských odborů v Jihomoravském kraji Růžena Šalomonová upřesnila, že ohlásit stávku je dobrá vůle škol, nikdo jim to nemůže nařídit. V červnu se hlásila ke stávce zhruba polovina jihomoravských škol, zdá se však, že jich bude více.

"Porada ostravských odborů bude ve středu. Zatím nevíme, jak bude stávka probíhat. Čas je sice do pátku, ale chceme to vědět dříve už kvůli rodičům," řekla Právu ředitelka Základní školy A.Kučery v Ostravě - Hrabůvce Jana Pavlicová.

"Jako ředitel jsem zaměstnavatelem a tak stojím proti svým zaměstnancům. Ale myslím si, že stávka je už potřeba, už ta míra opravdu přetekla. Školství každého politika zajímá jen před volbami a pak už ne," řekl Právu ředitel Střední průmyslové školy Příbram Tomáš Hlaváč.

"Já samozřejmě jako ředitel stávkovat nebudu, ale kantoři si odhlasovali víceméně jednoznačně, že stávku podpoří. Škola tedy bude 1. září uzavřená," uvedl ředitel Střední zemědělské školy Rakovník Ladislav Pazák.

Štěch vyzval ke stávce všechny učitele

Stávku učitelů podporují i obě odborové centrály. Právu to v pondělí potvrdili jejich šéfové Milan Štěch z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a Bohumír Dufek z Asociace samostatných odborů (ASO).

"Zástupci všech odborových svazů jednomyslně podpořili jednodenní výstražnou stávku pracovníků ve školství. Vyzýváme ty zaměstnance ve školství, kteří váhají, aby se určitě připojili," řekl Štěch s tím, že pokud v tuto chvíli, kdy se rozhoduje o zavedení nového systému odměňování," někteří nevystoupí na obhajobu svých zájmů, těžko jim někdo pomůže v budoucnu."

Podle Štěcha jednodenní výstražná stávka nenaruší systém výuky. "A u těch prvňáčků - myslím si, že zrovna tak mohou mít pěkné zahájení školy i druhého. A naopak, v budoucnu budou říkat, že začínali tehdy, kdy byla ta stávka učitelů," dodal Štěch.

Mareš: Dobšík mlčí

Že je stávka zbytečná, si myslí místopředseda vlády Petr Mareš. Řekl to včera v rozhovoru pro BBC. "Mne trošku mrzí, že pan předseda Dobšík velmi často vzkazuje vládě své požadavky prostřednictvím médií. Byl u všech vyjednávání, ale nebyl žádným tvrdým vyjednavačem, dokonce nebyl ani výrazným mluvčím seskupení odborových svazů... Není efektivním způsobem promlčet jednání se zástupci vlády a svá vystoupení si schovat po návratu do centrály pro média," nechal se slyšet Mareš.

Hlasy proti stávce

"Na naší škole odbory nemáme, na poradě byli skoro všichni kantoři pro to nestávkovat. Nicméně pokud by se ale všechny ostatní školy v Litoměřicích ke stávce připojily, podpoříme je i my," řekla Právu ředitelka litoměřické základní školy Máchovy schody Hana Šebová.

"Osobně jim budu stávku rozmlouvat. Považuji ji za nesmyslnou a kontraproduktivní. Jeden den nic neřeší, ale budou-li chtít stávkovat, bránit jim v tom nebudu," řekl Právu ředitel teplické ZŠ Edisonova Vladimír Mašek.

"Jsme nestátní školské zařízení, odbory nemáme, takže se nás stávka netýká. Pracujeme normálně, ačkoliv mnozí morálně ostatní kolegy podporují," řekl Právu zástupce ředitele bohosudovského biskupského gymnázia Jiří Breu.

"V pondělí ráno si učitelský sbor odhlasoval, že stávkovat nebudeme. Hlasování bylo jednomyslné. My souhlasíme se zvýšením platů i důvody stávky, ale počkáme na vládní jednání. Když nedopadnou podle představ učitelů, tak se připojíme ke stávce v říjnu," uvedla ředitelka ZŠ ve Vodárenské ulici v Kladně Martina Dunovská.

Na školách není jednota

"Požadavky učitelů na zvýšení platů považuji za oprávněné, formu, kterou to prosazují, však považuji za nešťastnou. Stejně tak i velkou nejednotnost při řešení této ožehavé otázky. Představa, že na každé škole je tomu jinak, je pro mně úplně zcestná," zdůraznil první náměstek pardubického hejtmana Michal Rabas (ODS).

"Jednala jsem s desítkami ředitelů škol a podle výsledků těchto jednání očekávám, že se připravovaná stávka dotkne méně než padesáti procent škol Pardubického kraje," řekla Právu Marie Málková (ODS), radní Pardubického kraje zodpovědná za školství.

"Pondělní hlasování nebylo jednomyslné, ale po diskusi se ke stávce připojí všichni kantoři, tedy i ti, kteří byli proti či se zdrželi hlasování. Škola bude 1. záři uzavřená," informoval ředitel ZŠ Unhošť na Kladensku Milan Šimáček.

Značné rozdíly pokud jde o stávkové nálady jsou i v jednotlivých krajích. "Do pondělního poledne se nám přihlásilo již více než 100 škol, ale věřím, že za 24 hodin ten počet bude ještě daleko větší. Hlásí se hlavně velké školy," řekl Právu Pavel Štěpán, předseda Krajské rady odborového svazu pracovníků školství. Naopak na Olomoucku se zatím rozhodlo 1. září stávkovat jen sedm ze 140 základních škol.

V Plzni se podle odborářů ke stávce učitelů zřejmě připojí sedm základních, šest středních a jedna zvláštní škola. To by znamenalo, že akci podpoří zhruba čtvrtina zdejších základních i středních škol.

Anketa

Souhlasíte s jednodenní stávkou učitelů?
ano
56,1 %
ne
43,9 %
Celkem hlasovalo 1316 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Buzková: Učitelé si určitě polepší

Učitelé by si měli s novou platovou tabulkou v příštím roce polepšit. Na základních školách až o tři tisíce korun měsíčně, a na středních o víc než tisícovku....

Stávka učitelů má být jen 1. září

Nikoliv tři dny, nebo týdny, ale den by měla trvat stávka učitelů kvůli platům plánovaná na 1. září. Svého záměru zorganizovat na školách protesty první školní...

Výběr článků

Načítám