Hlavní obsah

Ve hře je i menšinová vláda ODS na dva roky

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Ačkoli šéf ODS Mirek Topolánek horečně buduje spolu s lidovci a zelenými vládní tým, v politických kuloárech se znovu objevily spekulace o plánu pro případ, že by jeho vláda nezískala ve Sněmovně důvěru.

Článek

Ten prý počítá s ustavením menšinové vlády ODS s tolerancí soc. dem., výměnou za programové ústupky ve prospěch ČSSD. A společným dílem by měla být změna volebního systému, který by obě velké strany ještě posílil.

Podle dostupných informací s neúspěchem v prvním kole počítá i sám Topolánek, avšak pro něj i jeho stranu, stejně jako pro prezidenta Václava Klause, je prvořadá snaha co nejrychleji ukončit životnost Paroubkovy vlády a chopit se vesel.

K tomu může dojít ve chvíli, kdy bude ustavena nová Sněmovna a dosavadní vláda podá demisi. Pak prezident jmenuje novou vládu, která musí do třiceti dnů předstoupit před poslance s žádostí o důvěru. Pokud ji nezíská, může vládnou dál do chvíle, než se podaří zformovat další vládní tým.

A právě s tím počítá "náhradní plán", který se probírá jak v ODS, tak v soc. dem.. Podle něj by Klaus i v druhém případě mohl pověřit sestavením další vlády znovu Topolánka, neboť Paroubek je pro něj těžko překousnutelný.

Topolánek by pak sestavil menšinovou vládu ODS, kterou by soc. dem. tolerovala. Taková vláda by přitom měla připravit program, který by svým způsobem vyhovoval i soc. dem. a jehož klíčovým bodem by měla být změna volebního systému. A to tak, že by se posílily jeho většinové prvky.

Taková situace vyhovuje zejména silným stranám. O obdobnou změnu se ODS a ČSSD pokusily již v dobách opoziční smlouvy, ale Ústavní soud nakonec změny zrušil.

Životnost menšinové Topolánkovy vlády by však byla zhruba dva roky, právě do chvíle přijetí volebním změn.

Zeman radí z Vysočiny?

Jak Právu řekly zdroje obeznámené se situací, do řešení se měl zapojit také bývalý šéf ČSSD a expremiér Miloš Zeman, který by takto zvolené řešení preferoval, což měl poradit Paroubkovi. Právě Zeman, který v letech 1996 a 1998 uzavřel dvě dohody s ODS, nemá komunikační problém s Klausem, jenž bude v dalším vývoji hrát klíčovou roli.

Nic prý na tom nemění Zemanova slova z prvních hodin po volbách, kdy řekl, že jeho účast v kampani byla poslední pomocí soc. dem.

O tom, že také ODS kalkuluje s neúspěchem při prvním pokusu o sestavení vlády, může svědčit fakt, že by se mezi kandidáty na ministry v trojbarevné koaliční vládě občanských demokratů, lidovců a zelených neobjevily některé předpokládané tváře. Avšak buď nechtějí jít do nejistoty, anebo zatím zůstávají stranou, neboť resorty uvažované pro ně v první fázi zřejmě obsadí koaliční strany.

Může se to týkat např. někdejšího místopředsedy ODS a europoslance Jana Zahradila na post šéfa české diplomacie. Pokud by se jím měl stát, musel by se vzdát funkce europoslance a v případě neúspěchu vlády by zůstal "bez práce".

Stejně tak se mezi jmény neobjevuje Topolánkovi blízký Aleš Řebíček, o němž se již před volbami spekulovalo jako o možném ministrovi dopravy. Toto křeslo by nyní měli nejspíš obsadit zelení. Řebíček byl dvojka na kandidátce za Petrem Gandalovičem., který na Ústecku svedl boj s Paroubkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám