Hlavní obsah

Vážná otrava cuketou. Český případ zaujal zahraniční odborníky

Hned dva dobré konce měl loňský případ vážné otravy cuketou, při které šlo podle lékařů o život čtyřiapadesátileté pacientce ze Zlína. Původce vážných zdravotních potíží u ní odhalily náhodně sestřičky, když zjistily, že pacientka před časem snědla hořkou cuketu. Neobvyklý případ léčený zdravotníky Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně (KNTB) se nyní dostal i do zahraničních odborných kruhů a slavil úspěch.

Foto: archiv Babeta Čápková, Právo

Šestadvacetiletá lékařka Babeta Čápková

Článek

O vzniku této otravy a její léčbě přednášela na celosvětovém kurzu internistů MIRCIM (McMaster International Review Course in Internal Medicine) v polském Krakově šestadvacetiletá zlínská interní lékařka Babeta Čápková. Její podání mimořádně vzácného průběhu otravy hořkou cuketou se dočkalo vědeckého uznání, a lékařka tak v soutěži prezentací zajímavých klinických případů získala první cenu.

„Přednáška naší mladé lékařky byla vybrána Českou internistickou společností, aby spolu s dalšími šesti účastníky reprezentovala Českou republiku na mezinárodním kurzu interní medicíny. Vybrali jsme vzácný případ otravy tzv. kukurbitaciny, které může obsahovat hořce chutnající cuketa. Celosvětově je popsáno jen několik desítek takových případů,“ přiblížil primář Interního oddělení KNTB Vladimír Kojecký.

Podle něj šlo při mimořádnosti typu otravy doslova o diagnostický oříšek i pro lékaře zlínské intenzívní péče. „Chtěli jsme se proto s ostatními kolegy podělit o tuto zkušenost,“ podotkl primář.

Těžká otrava

„Příběh otravy cuketou zaujal spoustu kolegů, několik účastníků konference za mnou dokonce přišlo s podezřením, že lehkou formu otravy kukurbitaciny prodělali, nebo své příbuzenstvo varovali, ať nejí hořké cukety. A to bylo vlastně účelem podobných prezentací, zvýšit povědomí o tomto druhu intoxikace,“ sdělila Čápková, která uspěla v konkurenci devadesáti prezentací různých klinických případů z celého světa.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Čtyřiapadesátiletá pacientka do zlínské nemocnice přišla s velkými křečemi břicha a silně dehydratovaná na podzim loňského roku. „Vše podle pacientky začalo velmi nevinně. Paní Stanislava dostala velkou cuketu ze zahrádky a připravila si ji k večeři. Tu naštěstí jedla sama. Zpočátku necítila nic divného, podezření se dostavilo až později,“ přiblížila mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

„Její stav byl dramatický. Začali jsme podávat infuze, provedlo se CT břicha, kde byl popsán obraz těžkého otoku sliznice žaludku, tlustého střeva a výrazné změny na játrech. Výrazné poškození jater bylo patrné i z krevních testů. Pacientka pak byla ze zvracení a průjmů tak vyčerpaná, až na chvíli ztratila vědomí,“ popsal vedoucí lékař interní JIP při KNTB Ilja Ryšavý.

Žena ze Zlína se otrávila hořkou cuketou, skončila na JIP

Domácí

Pro otravu podle lékařů svědčila hořká chuť požité zeleniny i obraz postižení hlavně tkání, které byly v přímém kontaktu s toxinem, tedy žaludku, střeva, jater.

„Musím říci, že do té doby jsem nikdy o intoxikaci hořkou cuketou neslyšel. Ale protože nám pak pacientka o konzumaci cukety řekla, naše sestřičky napadlo, jestli se nemohla tímto způsobem otrávit. Skutečně jsme pak našli v internetové databázi několik popisů podobných případů otrav, které vznikly po požití tykvovité zeleniny s obsahem kukurbitacinu,“ poznamenal Ryšavý.

Případ naštěstí pro paní Stanislavu dopadl dobře. Po šesti dnech hospitalizace byla propuštěna domů. Sama však chtěla svůj případ zveřejnit, aby si lidé dávali pozor.

Toxicita roste při přesazování nebo špatném zalévání

Podle odborníků může být kukurbitacin přítomen v některých typech zeleniny, například právě v cuketách nebo v jiné tykvovité zelenině. „Zásadním poučením asi je, aby lidé kousek takové zeleniny ochutnali již před případnou tepelnou úpravou a v žádném případě ji nekonzumovali v případě hořké nebo jinak podivné chuti,“ poradil lékař Ryšavý.

Obdobně se o podobných případech zmiňuje odborný text ve vědeckém časopise Journal od Clinical Toxicology v lednu 2018. V některých případech může u cuket docházet k takzvanému toxic squash syndromu (známý též jako syndrom jedovaté dýně). U tykvovitých rostlin vzniká při jejich stresu například přesazováním nebo při špatném zalévání rostliny. Projevuje se právě zvýšením hořkosti.

Vědci bijí na poplach kvůli thalliu. Smrtící jed kontaminuje Balt

Evropa

Výběr článků

Načítám