Hlavní obsah

Vaše dokumenty... Němci zavedli kontroly na dálnici z Česka do Drážďan

Novinky, ČTK, zpe, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německá policie ve čtvrtek zavedla hraniční kontroly na dálnici A17 z České republiky do Drážďan. Důvodem jsou obavy z narůstajícího počtu převaděčů, kteří se snaží dostat migranty do Spolkové republiky, uvedla DPA. Již dříve přistoupilo Německo k obnovení kontrol u hranic s Rakouskem.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Článek

V Sasku jsou nyní hraniční kontroly prováděny u krušnohorských obcí Oberwiesenthal a Marienberg. "Situace v Srbsku a Maďarsku by mohla vést k tomu, že se budou ve větším počtu objevovat převaděči," řekl DPA mluvčí spolkové policie v Pirně.

Zatím není jasné, jak dlouho zůstanou policejní opatření na dálničním hraničním stanovišti u města Bad Gottleuba-Berggiesshübel zachována. Jsou ale prý nastavena na delší dobu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O možném obnovení kontrol i na česko-saské hranici hovořil v závěru minulého týdne saský ministr vnitra Markus Ulbig. Policisté již počátkem týdne posílili svou přítomnost například na hraničním přechodu Zinnwald, který sousedí s českým Cínovcem.

Chovanec: Reakce na dění v Evropě

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) němečtí policisté za hranicí svádějí na D8 v jednom místě dopravu do jednoho pruhu. Podle něj nejde o klasickou kontrolu hranic. „Je to výkon policie cílený na území Spolkové republiky Německo s tím, že kontroly jsou zacíleny na kontroly převaděčů. Probíhají třetí den,” řekl Novinkám Chovanec.

„Je to právo Spolkové republiky Německo a je to samozřejmě příjemnější, než kdyby uzavřeli hranice a kontrolovali každé auto. Už včera se tam tvořily kolony. Krátkodobě to je daň tomu, co se dnes v Evropě děje,” dodal ministr.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

ČR zatím na tento krok reagovat nebude. Běženci podle policie neprocházejí ve velkých počtech, řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Německo přistoupilo k zavedení kontrol kvůli rostoucímu počtu běženců, kteří se do země snaží dostat. S jejich přílivem se aktuálně potýká zejména Maďarsko a Chorvatsko.

ČR zatím k zavedení hraničních kontrol nepřistoupila, posílila pouze ochranu hranic s Rakouskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám