Hlavní obsah

Ústav pro soudobé dějiny vyzval svého šéfa Vaňka k rezignaci kvůli chování ke studentkám

Rada Ústavu pro soudobé dějiny (ÚSD) společně s dozorčí radou vyzvaly v úterý šéfa instituce Miroslava Vaňka k rezignaci kvůli vyšetřování jeho údajného nevhodného chování vůči studentkám na Fakultě humanitních studií (FHS) Univerzity Karlovy. Vaněk na otázku Práva zatím nere­agoval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Historik Miroslav Vaněk

Článek

Rady žádají jeho odstoupení z popudu Akademie věd, pod niž ústav spadá.

„Na základě požadavku předsedkyně Akademie věd v dopisech ze dne 31. 1. 2023 uskutečnily rada ÚSD a dozorčí rada ÚSD společné zasedání. V zájmu řádného fungování a činnosti ÚSD a v návaznosti na informace přednesené na zasedání oba orgány vyzývají ředitele ÚSD, aby ze své funkce odstoupil,“ sdělil ústav v úterý na svých stránkách.

Spor o zveřejnění

Na svůj post už minulý týden rezignoval Vaňkův zástupce Pavel Mücke, na kterého studentky FHS rovněž podaly stížnost. „Důvodem mé rezignace byla ztráta osobní víry, že bych ve službě na této pozici mohl ústavnímu kolektivu ještě něco dáti,“ řekl.

Vaněk minulý týden na dotaz Práva vinu odmítl a stejně tak i možnost odstoupení z funkce. Zatím není jasné, proč se delikátní informace dostaly na jednání rady ÚSD, když vyšetřování probíhá v diskrétnosti a Akademie věd se přímo ne­týká.

Historik Vaněk odmítá nařčení ze sexuálního obtěžování

Domácí

Podle ombudsmanky UK Kateřiny Šámalové se „činnost dotčených akademiků na FHS a ÚSD v řadě ohledů překrývá“. Jak napsala Právu, „na obou pracovištích kolegové navíc zastávají řídící funkce“.

Rada ÚSD s ombudsmankou jednala minulý týden, načež vydala prohlášení, ve kterém uvedla, že podezření vůči kolegům jsou závažná. Navíc i zveřejnila jejich jména, která byla do té doby držena v tajnosti.

„S celým podnětem a všemi jeho aktéry je ze strany Univerzity Karlovy zacházeno důstojně a veškerá svědectví jsou sdělována v anonymizované podobě s důrazem na jejich vysoce citlivý charakter. V tomto smyslu jsme také jednali s Akademií věd. Zříkáme se tak veškeré zodpovědnosti za zveřejnění jmen akademiků. Šlo o prohlášení samostatného, plně způsobilého subjektu,“ uvedla Šámalová.

Podle šéfky rady ÚSD Adély Gjuričové ale ombudsmanka na jednání neupozornila, že by se jména vyšetřovaných měla udržovat v anonymitě. „Jednání rady ÚSD bylo svoláno na základě podnětu předsedkyně Akademie věd. Na zasedání byla rada o situaci informována ombudsmankou a přijala usnesení, z něhož vycházelo vyjádření na stránkách ÚSD. Rada se rozhodla k danému případu, který se ústavu zásadně dotýká, přistupovat co nejvíce transparentně,“ sdělila Právu Gjuričová.

Podle ní byli členové rady s textem vyjádření seznámeni a souhlasili s ním. Členové rady oslovení Právem to ale popírají. Text vyjádření rady už ÚSD ze svých stránek stáhl.

Balaš: Případy obtěžování na univerzitách je nutné razantně řešit

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám