Hlavní obsah

Válková Urválka ustála, většina kolegů ji podržela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslankyně ANO Helena Válková zůstává ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva a z postu kvůli článku, který napsala s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, neodstoupí.

Foto: Petr Horník, Právo

Helena Válková

Článek

Válkovou v setrvání ve funkci podpořila většina členů rady vlády pro lidská práva. Dva členové rady - advokát Tomáš Němeček a Hubert Smekal z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity - se v reakci na rozhodnutí členství vzdali. Němeček to sdělil ČTK.

Němeček Válkovou před několika dny vyzval k odchodu z postu zmocněnkyně i místopředsedkyně vládní lidskoprávní rady kvůli jejímu článku s Urválkem a postoji po zveřejnění této kauzy.

Bylo mi jí líto. Babišovi ministři stojí za Válkovou a zlehčují její spolupráci s justičním vrahem

Domácí

Vládní rada pro lidská práva má 25 členů. Patnáct z nich tvoří zástupci Úřadu vlády, ministerstev a dalších institucí. Deset lidí zastupuje veřejnost, mezi nimi byli právě Němeček a Smekal. Loni poté, co se Válková stala zmocněnkyní, rezignoval na členství v radě už vysokoškolský učitel a filozof Daniel Kroupa.

Válková odejít odmítla. Vzdala se ale minulý týden své kandidatury na post ombudsmanky. Na ni ji navrhl původně prezident Miloš Zeman. Poté, co vyšla najevo autorská spolupráce Válkové s Urválkem, její nominaci stáhl.

Nejodpornější zjev

„Byl to (Urválek) nejodpornější zjev československé justice. I kdyby napsala článek o boji proti kůrovci, je problém ve spoluautorovi,“ vysvětlil Zeman.

K odchodu z rady Válkovou vyzval i místopředseda vlády a šéf ČSSD Jan Hamáček. „Pokud paní Válková bude pokračovat v té funkci, tak se bude více věnovat obhajobě toho svého působení než samotnému fungování úřadu. Bude to komplikovat chod celé agendy,“ řekl v pondělí novinářům Hamáček.

Hamáček: Válková by měla jako zmocněnkyně pro lidská práva skončit

Domácí

Exministryně spravedlnosti Válková čelí kritice kvůli svému článku z konce 70. let, pod nímž je podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Ten figuroval jako hlavní žalobce v politických procesech mimo jiné s Miladou Horákovou nebo Rudolfem Slánským.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám