Hlavní obsah

Válek začal s reorganizací na resortu zdravotnictví. Blahu chce jako náměstka pro IT

Personální obsazení na ministerstvu zdravotnictví dostává konkrétní obrysy. Šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09) řekl Právu, že chce mít dva politické náměstky. Za jeho předchůdce zůstávalo jedno z míst neobsazené. Stávající náměstci, včetně hlavní hygieničky Pavly Svrčinové, na resortu zůstanou. A přibude k nim ještě jeden řádný. Na starost bude mít IT.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

„Chci, aby to byl standardní úsek ministerstva, který bude zaměřený na IT, což je problematika, která je obrovský problém České republiky,“ řekl ministr v rozhovoru pro Právo.

Funkce je šitá na míru dosavadnímu politickému náměstkovi Milanu Blahovi, který před tím působil jako zástupce ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky pro IT a komunikaci. Válek před časem řekl, že by ho rád na resortu udržel. „Předpokládám, že proběhne výběrové řízení, do kterého se přihlásí,“ doplnil ministr.

Válek si Svrčinovou zatím nechá. Chce, aby byla tvrdá jako v Ostravě

Domácí

Na resortu jsou čtyři řádní náměstci a státní tajemník. Z osazenstva, které bylo v čele sekcí za exministra Adama Vojtěcha (za ANO), se zatím nic nemění. Náměstkem pro legislativu bude dál Radek Policar, náměstkyní pro ekonomiku a zdravotní pojištění Helena Rögnerová, sekci zdravotní péče má nadále vést Martina Koziar Vašáková a hlavní hygieničkou zůstane Pavla Svrčinová. Válek odmítl zvěsti, že by ji chtěl přemístit na nižší pozici zaměřenou jen na oblast výživu.

Přivést si chce ministr dva politické náměstky. Prvním je nominant za koalici PirSTAN Josef Pavlovic (Piráti), který dostane na starost agendu spojenou s koronavirem. Nastoupit by měl v lednu, jak potvrdil Právu. Druhý náměstek bude mít na starost zdravotnictví na úrovni EU a české předsednictví v Radě EU. Podle Válka jde o zásadní oblast a prioritu. Konkrétní jméno však nechtěl prozradit.

K ruce bude mít ministr i několik poradců. Radit mu bude například etik a molekulární biolog Marek Orko Vácha nebo brněnský onkolog a biochemik Ondřej Slabý, který od roku 2020 působil jako vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám