Hlavní obsah

Válek pobouřil výrokem o zdanění alkoholu. Odborníci s ním nesouhlasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi zdravím Čechů a spotřební daní na alkohol je nulová souvislost. Nad výrokem ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) se pozastavují někteří odborníci. Nejedna studie totiž ukázala, že větší zdanění alkoholu omezuje jeho konzumaci. Ministr oponuje, že byl výrok vytržen z kontextu a že problém s nadužíváním alkoholu je potřeba řešit komplexně.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Článek

„Jsem si stoprocentně jistý, že mezi zdravím Čechů a spotřební daní na alkohol je nulová souvislost. Bavme se o teorii závislosti,“ řekl Válek v rozhovoru pro Aktuálně.cz s tím, že „snížit závislost pomůže postupná společenská neakceptovatelnost“.

To, že zvýšení daně snižuje škodlivou konzumaci alkoholu, potvrdila například společná studie Světové zdravotnické organizace (WHO) a kanadského výzkumného centra z roku 2018. Ukázalo se to efektivnější než omezení prodejních hodin nebo reklamy na alkohol.

Zabývali se tím i vědci v Česku a dospěli k podobným závěrům. Náklady na zdravotní péči se ukázaly jako druhý největší společenský náklad. Přední příčku měly náklady spojené s onemocněním jater, další syndrom alkoholové závislosti, a léčba vysokého tlaku.

Válek: Některé velké farmaceutické firmy se vymkly kontrole

Domácí

„Je zajímavé, že dle dostupných údajů mají osoby nadměrně konzumující alkohol život kratší o cca 7 let,“ píše se také ve zprávě ke Společenským nákladům konzumace alkoholu v ČR z roku 2019.

„Vyšší zdanění alkoholu by téměř jistě vedlo ke snížení jeho spotřeby, jak ukazují mnohé studie ze zahraničí, a mohlo by vést ke snížení počtu zbytečných úmrtí, vzniku závislostí u mladých lidí a souvisejících problémů s užíváním alkoholu, např. snížení počtu dopravních nehod způsobených alkoholem nebo případů domácího násilí,“ okomentoval pro Právo Jakub Hlávka, ekonom se zaměřením na zdravotnictví a zástupce Iniciativy pro efektivní zdravotnictví.

„Ministr se svou interpretací vztahu mezi cenou alkoholu a jeho spotřebou dopouští častého problému v českém zdravotnictví: vychází z pocitů více než skutečně odborné analýzy založené na datech,“ dodává. Nad tvrzením ministra se podivil i ekonom Jakub Steiner.

„Podporuji prevenci“

Česko patří k zemím s nejvyšší spotřebou alkoholu v EU. Rizikově pije alkohol přes 1,5 milionu obyvatel a léčbu každoročně vyhledá asi 30 tisíc lidí.

Spotřební daň na tichá vína kabinet navzdory doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV) do konsolidačního balíčku, který má „ozdravit“ rozpočet, nezařadil. S argumentem, že to tak není ani v okolních státech.

„Podporuji prevenci a naše vláda na alkohol zvedá DPH,“ odmítl Válek na Twitteru kritiku.

V rozhovoru také uvedl, že by daň klidně zavedl, ale vedlo by to k tomu, že budou lidé jezdit pro alkohol do sousedních zemí.

Tlak na změnu podle něj musí přít nejprve od společnosti, která nadměrnou konzumaci, excesivní pití a prodej nezletilým toleruje. Řešení musí být komplexní, nejen zavedení daně.

To, že by někteří lidé sáhli po zdanění po levnějších variantách nebo si zajeli za hranice, se podle Hlávky stát může.

„Ale i tak je téměř jisté, že spotřeba by se v celkovém objemu zmenšila. Pokud by k tomuto v ČR nedošlo, patřili bychom mezi skutečnou světovou anomálii,“ dodává.

Uvést na trh léky ze zemí mimo EU trvá dlouho. Naši vojáci v NATO je ale dostávají

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám