Hlavní obsah

Válek navrhne na vládě zákaz HHC. Je třeba jednat rychle, burcují lidovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda ve středu projedná na návrh ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) dočasný zákaz látky HHC, kterou se v poslední době předávkovalo více dětí. Bude platit do té doby, než vejde v platnost zákon o psychomodulačních látkách, na němž stále není v koalici shoda.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Článek

„Můj cíl je jasný: přidat HHC na seznam návykových látek a tím fakticky zakázat jeho prodej. Pokud můj záměr kolegové tentokrát schválí, tak už příští středu přinesu na vládu návrh vládního nařízení,“ tweetoval Válek.

Poslední události z Karlovarského kraje jsou podle ministra pouze špičkou ledovce. „Jen za poslední rok nemocnice po celé zemi přijaly více než stovku dětských pacientů s akutní intoxikací touto látkou, přičemž nejmladšímu z nich nebyly ještě ani tři roky,“ upozornil ministr. Některé z dětí skončily po otravě HHC na jednotce intenzivní péče.

Za dočasný zákaz HHC dlouho lobbuje koaliční KDU-ČSL. „Současný stav považujeme za velmi alarmující a je třeba ho řešit bezprostředně,“ řekl novinářům první místopředseda lidovců Jan Bartošek. „Je nemožné přihlížet tomu, že se děti dostanou k návykovým látkám přes automaty, když se toto zboží balí do líbivých obalů a podbízí se konzumentům,“ řekl.

Další případy otrav HHC na Karlovarsku

Krimi

„Vidíte, co může HHC, které je obecně považováno za jemnou drogu, kterou užívá spousta lidí, udělat s organismem malého dítěte,“ konstatoval poslanec KDU-ČSL Tom Philipp.

„Za poslední rok bylo po požití HHC hospitalizováno kolem stovky lidí, proto chceme neprodleně zařadit HHC na seznam zakázaných látek. Minimálně do té doby, než se prokáže, že jeho užívání je pro dospělé osoby z hlediska vedlejších účinků přijatelné,“ řekl Philipp.

Na zákon se stále čeká

Válek chtěl už HHC zakázat loni v létě, tehdy ale u vládních kolegů neuspěl právě s ohledem na připravovaný zákon. Ten však stále leží ve Sněmovně. Koalice se nemohla shodnout mimo jiné na tom, zda by se látky jako HHC měly i nadále prodávat v internetových obchodech. Lidovci ve shodě s ministrem zdravotnictví navrhují, aby e-shopy prodávat tyto psychoaktivní látky nemohly.

Zákon čeká na projednání ve zdravotním výboru, teprve potom se dostane ke druhému a třetímu čtení ve Sněmovně. „Drogový trh je velmi kreativní, proto je potřeba rychlé řešení. Nemůžeme čekat tři čtvrtě roku, než se schválí zákon,“ uvedl Bartošek.

Se zákazem HHC nesouhlasí národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS), který upozorňuje na to, že když bude zakázané, okamžitě přijdou na trh nové látky, které budou ještě nebezpečnější.

Podle lidovců by se stát měl vrátit k praxi, kdy by nové drogy zakazoval, hned jak přijdou na trh. „V minulosti se na tento seznam zařazovalo poměrně rychle, je třeba se k tomu vrátit,“ poznamenal Philipp.

Výborný volá po dočasném zákazu HHC

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám