Hlavní obsah

Válek: Covid tu stále je a umírají na něj lidé. Nechte se očkovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Všem doporučuji, aby se nechali očkovat proti covidu i proti chřipce, vyzval v pondělí na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V Česku podle něj bude dostupný nejmodernější typ vakcíny. Očkovat by se měli především lidé, pro které nákaza představuje vyšší riziko.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

„Situace je stabilní, ale monitorizace je nutná, protože koronavirus tu stále je a stále na něj umírají lidé. Všem doporučuji, aby se nechali očkovat proti covidu i proti chřipce,“ vyzval v pondělí Válek.

V České republice je podle něj nejmodernější typ vakcíny, který je upravený na nejnovější varianty viru. Lidé by se na očkování mohli objednat už příští týden.

Válek očkování doporučuje především seniorům a lidem, kteří jsou chronicky nemocní nebo mají oslabenou imunitu.

Covid opět nabírá na síle, varuje WHO

Koronavirus

Vakcíny budou dál zadarmo pro všechny zájemce. Podle předsedy České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Romana Chlíbka by na očkování měli myslet i zdravotníci nebo osoby, které s rizikovými osobami sdílejí domácnost.

„Bez ohledu na počet předchozích dávek je vhodné se nechat očkovat jednou dávkou té upravené, adaptované vakcíny, která by měla reflektovat nové kmeny,“ upozornil na tiskové konferenci.

Podle dat ministerstva mělo za poslední týden pozitivní test na covid téměř 900 osob, případů přibývá postupně od července. „Evidujeme jistý nárůst nakažených, ale není zde výrazný nárůst hospitalizovaných s covidem,“ řekl Válek.

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové meziročně počet pozitivních testů vzrostl asi o osm procent. Zdůraznila, že se to ale dalo očekávat. „Lidé se vrátili z dovolených, skončily prázdniny, začal podzim a znovu se skládají kolektivy,“ vysvětlila.

„Domníváme se, že se covid stává respirační sezonní infekcí. Očkování bude pravděpodobně i do dalších let otázka sezonnosti,“ vysvětlil Chlíbek.

Válek dodal, že chtějí, aby se ke covidu přistupovalo jako ke chřipce. Žádné další kroky proti šíření covidu tedy ministr neplánuje. „Máme kvalitní vakcíny, léky i testy,“ zdůraznil.

Svrčinová ještě připomněla, že zůstávají v platnosti doporučení, která dávali. „Pokud jsem nachlazený, nechodím do školy a do práce. Při kontaktu s ostatními zakrýváme ústa a nos,“ jmenovala.

Covid nezmizel. Konec prázdnin a podzim ho mohou opět rozjet

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám