Hlavní obsah

Válek chce od října jeden antigenní test zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce od září jeden antigenní test měsíčně zdarma. Lidé by si na něj tedy mohli zajít i bez žádanky od lékaře. Uvedl to v pondělí při představování kampaně na podporu očkování. Současně vyloučil i drakonická opatření.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

„Chtěl bych, abychom měli od října jeden antigenní test bez žádanky lékaře. Přímo si na něj tedy člověk zajde,” oznámil ministr zdravotnictví.

Vláda pak podle něj nechystá drakonická opatření. „Potvrdilo se, že drakonická opatření, která byla zaváděna, znamenala jen ekonomické ztráty. Dnes je to zbytečné. Nehodláme se vydávat cestou pseudozemí, jako je Severní Korea,“ prohlásil.

Případů covidu přibylo. Nejvíce se nákaza šíří v Praze

Koronavirus

Připustil nicméně, že by se mohly rozšířit respirátory. „Dovedu si představit vyšší využití respirátorů, například v jednotlivých městech,” nastínil Válek.

„Rozhodně ale neplánujeme, že bychom je zavedli plošně,” doplnil na tiskové konferenci ke kampani na podporu očkování.

Válek: Podzimní vlna přijde 

Heslem této kampaně ministerstva zdravotnictví bude "Očkujeme se pro život beze strachu" s podtitulem "Zdraví přeje připraveným". Ještě v létě se nová kampaň objeví na sociálních sítích, v médiích začne na konci září.

Podle průzkumu úřadu má zájem o čtvrtou dávku 38 procent populace, pětina není rozhodnutá. "Očkování se pravděpodobně bude muset opakovat tak dlouho, dokud ten virus s námi bude," uvedl Válek.

„Jsme připraveni na podzimní vlnu, která bezesporu přijde. Pravděpodobně o něco později, než jsme čekali,” dodal ministr.

Covid v Česku prodělaly už čtyři miliony lidí

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám