Hlavní obsah

Valachovou vyslýchali 12 hodin kvůli kauze sportovních dotací

Právo, Radim Vaculík

Dlouhých dvanáct hodin strávila podle zjištění Práva přesně před týdnem na policejní služebně bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Detektivové ji vyslýchali jako svědkyni v trestní kauze kolem dotací ministerstva školství do českého sportu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

„Výslech paní Valachové započal ve čtvrtek v devět hodin ráno a protokol na jeho konci byl podepisován v devět večer. I s několika přestávkami a především po řadě otázek obhájců trval tedy dvanáct hodin,“ řekl redakci důvěryhodný zdroj seznámený s průběhem výpovědi bývalé šéfky resortu školství. Sama Valachová včera svou účast u výslechu na dotaz Práva potvrdila prostřednictvím SMS.

Katka řekla, který klub má kolik dostat
z odposlechu obviněné náměstkyně

„K svědecké výpovědi mohu jen potvrdit, že proběhla, a z jejího obsahu nemohu nic sdělit vzhledem k mlčenlivosti,“ napsala nejprve.

Poté doplnila, že policii jako svědkyně poskytuje od počátku plnou součinnost a hodiny, které u výslechu strávila, prý nepočítala.

Námitky obhájců

„Délku svědecké výpovědi ovlivňuje námitkování všech obhájců obviněných bránících puštění odposlechů. Nepřísluší mi to komentovat,“ dodala nynější poslankyně soc. dem.

Podle informací redakce nicméně právě přepisy odposlechů policisté Valachové několikrát předestřeli.

Týkaly se telefonické komunikace mezi její někdejší náměstkyní pro sport Simonou Kratochvílovou a bývalým šéfem Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou. Ti v případu figurují jako obvinění.

Ve druhé vlně pak kvůli ovlivňování udělování ministerských dotací sportovním sdružením policisté zahájili stíhání České unie sportu (ČUS) jako právnické osoby a rovněž jejího předsedy Miroslava Jansty i generálního sekretáře Jana Boháče.

Oba mají termín výslechu v nejbližších dnech, ale Jansta se již omluvil a měl by jít vypovídat nejspíše v září.

Konfrontace s odposlechy

Se zmíněnými odposlechy byla podle zdroje redakce Valachová opakovaně konfrontována. Zazněly v nich totiž údajně věty z úst Kratochvílové, že jí „Katka řekla, který klub má kolik dostat“.

Šlo prý o zhruba deset případů, kdy podle přepisů odposlechů Kratochvílová sdělovala, kam by si prý ministryně přála poslat blíže neupřesněné částky v podobě dotací do různých sportovních sdružení.

Sama bývalá ministryně podle zdroje Práva připustila, že některé z činovníků daných klubů zná, zároveň ale jednoznačně popřela, že by kdy Kratochvílové podobné úkoly či zadání dávala.

U řady otázek prý policisté a poté i obhájci slyšeli z úst Valachové podobnou odpověď, že o dané věci nic neví anebo že si nevzpomíná, a to údajně ani v okamžiku, kdy jí předestřeli tabulku z pera bývalých podřízených, podle které se měly ministerské dotace mezi sportovní svazy a sdružení rozdělovat.

Totéž prý platilo i ve chvíli, kdy se měla Valachová vyjádřit k již podepsaným a přiděleným dotacím. „Navíc také nebyla schopná vysvětlit důvody mimořádné dotace pro Český olympijský výbor ve výši 76 miliónů korun, kterou mu ministerstvo udělilo mimo všechny dotační programy,“ podotkl k tomu zdroj redakce.

Odpovědnost ministryně

Valachovou kvůli údajně netransparentnímu a nelogickému přidělování peněz veřejně kritizovalo na své červnové valné hromadě vedení České unie sportu v čele s rovněž obviněným právníkem Janstou.

Ten označil rozdělování financí za svévolné, bez kontroly a bez jasných kritérií s tím, že odpovědnost za to nese právě bývalá ministryně a její špatné manažerské schopnosti.

Člen výkonného výboru ČUS a zároveň šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka dokonce otevřeně vyzval Valachovou k omluvě a osobní odpovědnosti za škody, které prý českému sportu ve funkci způsobila.

Ta to označila za absurdní s tím, že se žádné dotace nesnažila ovlivnit a že naopak svými opatřeními zamezila zneužití veřejných peněz a pomohla policii v případu zasáhnout.

Kromě Valachové už si policisté na přelomu června a července pozvali k výslechu prvního místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a expremiéra a bývalého šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku. Oba měli podle všeho podat svědectví o tom, zda v minulosti předali, či nikoli Valachové seznam preferovaných investic do sportu za své partaje a zda se jich pak šéfka resortu dotazovala, ať si vyberou, které investice jsou pro ANO a ČSSD prioritní. Sobotka už dříve na dotaz Práva existenci takového seznamu popřel.

Na výslech i Jurečka či Rychetský

Policie má také v plánu v nejbližších dnech vyslechnout podle zjištění Práva také někdejšího ministra zemědělství a místopředsedu KDU-ČSL Mariana Jurečku. Ten pozvání ke svědecké výpovědi včera Právu potvrdil. Netuší ale, na co by se jej mohli vyšetřovatelé ptát. S žádným sportovním klubem prý spojen nebyl.

„Myslím si, že ani moje obec Rokytnice o žádnou dotaci nežádala, takže jsem zvědav, co se mě budou chtít ptát,“ poznamenal Jurečka.

Dalším v řadě, o jehož výpověď mají policisté zájem, je podle informací redakce i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Ten včera nechtěl o svém plánovaném výslechu blíže hovořit. Jen uvedl, že se nejspíš bude konat až po jeho dovolené.

V případě šéfa Ústavního soudu je ale důvodem jeho výpovědi podle zdroje redakce opět záznam jednoho z odposlechů Kratochvílové s Peltou. Hovoří v něm údajně právě o Rychetském a možné sportovní dotaci pro jeden tenisový klub v Brně, s nímž je prý spojován.

Reklama

Výběr článků

Načítám