Hlavní obsah

Vakcínu proti chřipce chtějí i čtyřicátníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé ordinace už začínají očkovat pacienty proti chřipce. Zájem je jako loni vysoký, a to nejen mezi seniory nebo chronicky nemocnými. Na vakcínu se ptají i čtyřicátnicí nebo padesátníci, byť třeba vážné zdravotní problémy nemají. Podle lékařů jsou po zkušenosti s covidem na své zdraví opatrnější.

Foto: Reuters

Očkování proti chřipce

Článek

„Chronici, kteří chodí každý rok, se jen zeptali, kdy mohou přijít,“ řekla Právu praktická lékařka z České Lípy Irena Moravíková. „Nově ale chtějí přijít i mladší ročníky, ve středním věku kolem čtyřiceti padesáti let. Ptají se, jaké s tím máme zkušenosti,“ poznamenala. Lidé podle ní dlouhodobě vnímají debatu o očkování, nejde jen o obavy z covidu.

„Hlásí se mi zejména lidé z pracovních kolektivů, z firem, kde dělám pracovně lékařskou péči. Před tím ke mně chodili jednotlivci, když jim to zaměstnavatel hradil, teď je zájem výrazně vyšší,“ přidává zkušenost Ivo Procházka, který ordinuje v Jedovnicích na Blanensku. Poptávka po vakcíně je, jak říká, ve srovnání s lety před pandemií větší. „Odhaduji to tak o deset až dvacet procent,“ upřesnil.

Po čtyřech měsících se v ČR znovu objevila ptačí chřipka, je na Příbramsku

Domácí

Lékaři očekávají, že na přelomu roku vypukne chřipková epidemie. Loni kvůli přísným protiepidemickým opatřením v Česku tato epidemie prakticky nebyla. Zájem lidí o očkování proti chřipce byl i tak velký. Stát proto letos objednal přes milion dávek, asi o 200 tisíc víc než loni. Zásobili se i lékaři.

Do druhé paže 
proti covidu

V ordinaci, kterou plzeňský lékař Jakub Mitro převzal, chodilo na přeočkování ročně asi 
30 pacientů. Letos objednal vakcín 130. „Všem 65+, diabetikům a kardiakům vakcínu aktivně nabízíme. Zhruba každý druhý má zájem,“ napsal Právu. Zájem ale zatím vidí jako srovnatelný s dobou před covidem.

Jak se nejlépe připravit na období viróz a nachlazení

Zdraví

Společně s očkováním proti chřipce mohou zájemci při jedné návštěvě dostat do druhého ramene i vakcínu proti covidu-19. Doporučila to Česká vakcinologická společnost. Ať už jde o standardní očkování, nebo posilující dávku. „Rozhodně to nepovede k vyššímu nárůstu nežádoucích reakcí,“ řekl v ČT vakcinolog Roman Chlíbek.

„První dva pacienti na třetí dávku vakcíny proti covidu a současně očkování proti chřipce mi přijdou ve středu,“ potvrdil zájem praktik Procházka. Jednoho pacienta, který se teprve nechal očkovat proti covidu a rovnou i proti chřipce, měl i jeho plzeňský kolega.

Postoje lékařů ale nejsou jednotné. Někteří preferují mezi vakcínami 14denní odstup.

Chřipka po koronavirové pauze letos znovu udeří, varují experti

Domácí

Zkušenost mají praktici s kombinací chřipkové vakcíny a jinými preparáty. Třeba proti pneumokokovému zápalu plic. „Což všem seniorům nad 65 let výrazně doporučujeme. Vakcína je u nich plně hrazena, výborně snášena a aplikace je jednorázová,“ dodal praktik Mitro.

Chřipková vakcína se každý rok přizpůsobuje variantám viru. Rizikoví pacienti chodí pravidelně na přeočkování, což lékaři doporučují. Není to ale povinné. Pojišťovna očkování hradí vybraným skupinám pa­cientů, ostatní si ji (včetně aplikace) musí zaplatit. Pojišťovna to ale může zpětně proplatit. Řádově jde o několik stovek korun.

Covid vymýtil chřipku. Ta může letos udeřit silněji

Domácí

Na přelomu let 2018 a 2019 vyhledalo lékaře s akutní respirační infekcí či chřipkou 996 tisíc lidí. Na JIP skončilo 625 z nich a 195 jich zemřelo. Lékaři odhadují, že s chřipkou souvisí každý rok zhruba 1500 až 2000 úmrtí.

Anketa

Uvažujete o očkování proti chřipce?
Ano
35,6 %
Ne
64,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 720 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám