Hlavní obsah

Epidemie koronaviru může nepřímo způsobit smrt až 1,2 milionu dětí

Ačkoliv nový typ koronaviru děti příliš neohrožuje, v důsledku epidemie může zemřít až 1,2 milionu dětí, varují vědci z Bloombergovy školy veřejného zdraví, která je součástí Univerzity Johnse Hopkinse. Důvodem je narušení zdravotnických systémů, zhoršení dostupnosti péče a zvýšení podvýživy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tým vědců pode vedením Timothyho Robertona zkoumal úmrtnost matek a dětí mladších pěti let ve 118 zemích. Výsledky využil k vytvoření tří modelů, jež by měly postihnout budoucí vývoj kolem koronavirové nákazy. Úmrtí budou připsána na konto komplikacím při porodu nebo po porodu, k nimž dochází v důsledku nedostatku léků nebo nečistého prostředí, ale také podvýživa, novorozenecká sepse nebo neléčená průjmová onemocnění.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

V nejmírnější variantě odborníci počítají, že v následujících šesti měsících zemře 253 500 dětí a 12 200 matek. Počítají s tím, že se zdravotní systém zhorší o 9,8 až 18,5 procenta a podvýživa se zvýší o 10 procent.

Podivných zánětů u dětí si už všimli i lékaři v USA, nejspíš souvisejí s covid-19

Koronavirus

Druhý model už pracuje s vážným narušením zdravotnických systémů. V této prognóze se výrazně zhorší dostupnost zdravotní péče. Většina zdravotníků se bude věnovat pacientům nakaženým koronavirem a na ostatní se nebude dostávat ani materiálu, ani personálních kapacit. Z propočtů vyplývá, že během šesti měsíců po naplnění této prognózy by zemřelo 447 200 dětí a 21 600 matek.

Očkování proti koronaviru už na podzim, věří v USA

Koronavirus

Nejhorší scénář předpovídá smrt 1,157 milionu dětí a 56 700 matek. V tomto případě vědci předpokládají zvýšení podvýživy o 50 procent a snížení zdravotního pokrytí až o 51,9 procenta.

„Obáváme se, že počet dětí, které zemřou před dosažením pěti let, se poprvé za desetiletí znovu zvýší,“ uvedl Jean Gough z organizace UNICEF ​​v jižní Asii. V nejhorším případě by mohlo v následujících šesti měsících zemřít až 300 tisíc dětí v Indii, 95 tisíc v Pákistánu, 28 tisíc v Bangladéši a čtyři tisíce v Nepálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám