Hlavní obsah

Vakcína bude během srpna také u pneumologů a pediatrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcína proti covidu bude v průběhu srpna k dostání i v ordinacích pneumologů nebo dětských lékařů. Právu to řekla náměstkyně ministra zdravotnictví a předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti Martina Koziar Vašáková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Mělo by to být umožněno od srpna, kdy by měly být doplněny smlouvy s dodavatelem, aby se vakcíny dostaly do ambulancí dalších specializací, jako jsou pneumologové a praktičtí lékaři pro děti a dorost,“ řekla Právu.

Krok je to podle ní vítaný. Plicní lékaři ve svých ordinacích běžně očkují pacienty proti chřipce nebo pneumokokům. Vakcína proti covidu má být k dispozici především v ambulancích mimo nemocnice, tam už očkovací centra zpravidla fungují. „Týká se to zejména terénních ambulancí,“ dodala Vašáková.

V průběhu srpna by se mohlo očkovat i přímo v ordinacích pediatrů. Právu to potvrdila předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová. „Pro ordinace by měla být k dispozici Moderna. Předpokládám, že to bude asi kolem půlky srpna, tak to aspoň padlo na jednání na ministerstvu zdravotnictví,“ přiblížila pediatrička.

Soud zrušil povinné nošení respirátorů a roušek úplně všude

Domácí

Rodiče se, jak sama říká, na očkování potomků ptají. Zatím ale musí do jednoho z devadesátky očkovacích míst, kde je v tu dobu přítomen i pediatr.

Pro děti ve věku 12 až 15 let byla zatím povolena jen vakcína od Pfizer/BioNTech, Evropská léková agentura (EMA) ale minulý týden schválila pro tuto skupinu i vakcínu od Moderny.

Systém objednávek bude pro dětské lékaře pravděpodobně stejný jako u praktických lékařů pro dospělé, čili budou oslovovat přímo distributora.

„Bude ale záležet i na tom, jaký bude zájem v ordinacích. Všechny asi nebudou moci očkovat. Nevím, nakolik by naplnily počet dětí a případně jejich rodičů,“ dodala Hülleová. Vyočkovat celé stodávkové balení Moderny mají totiž už teď problém i někteří praktici.

Praktici přenechají Janssen

Také u praktických lékařů by se měla v září změnit nabídka vakcín. Tou dobou už má být vybrán hlavní distributor vakcíny Pfizer/BioNTech, který zvládne velká balení vakcín rozdělit na menší.

„Je tam domluva, že budeme dostávat kromě vakcíny Moderna i vakcínu Pfizer a bude tam změna v distribuci. Distributor by měl být schopen distribuovat ji po menších dávkách,“ řekl šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka pro ČRo.

S AstraZenekou se kvůli nízkému zájmu do budoucna už nepočítá. Ostatně stát chce desítky až stovky tisíc dávek tohoto preparátu darovat asijským státům.

Praktici podle Šonky přenechají očkovacím centrům i jednodávkový preparát Janssen. Zatím jde o zhruba 200 tisíc dávek a další, které dorazí, budou následovat.

Dáme očkovaným dva dny volna, slibuje Babiš státním zaměstnancům

Domácí

„Jsou to vakcíny, které jsou díky jednodávkovému schématu vhodné pro očkování bez objednávání nebo pro očkování některých sociálních skupin, které jsou problematičtější pro to, aby se u nich aplikovala i druhá dávka,“ vysvětlil Šonka.

„Dle požadavku ministerstva zdravotnictví jsou vakcíny J dodávány i pro vakcinace v očkovacích centrech a mobilních centrech,“ potvrdil Martin Nesrsta, mluvčí společnosti Avenier, která v České republice distribuuje vakcíny Moderny a Janssen.

Právě na jednodávkovou vakcínu se stojí v některých centrech bez registrace fronty.

Reklama

Výběr článků

Načítám