Hlavní obsah

V Temelíně unikla další mírně radioaktivní voda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEMELÍN

Na prvním bloku jaderné elektrárny Temelín, který je mimo provoz kvůli výměně čtvrtiny paliva v reaktoru, uniklo v úterý odpoledne při tlakové zkoušce asi 1100 litrů mírně radioaktivní chladící vody obsahující kyselinu boritou. Podobná událost se stala už před týdnem. Únik mírně radioaktivní vody oznámilo rakouské ministerstvo životního prostředí.

Článek

"K úniku došlo v prostoru kontejnmentu. Voda byla standardním způsobem odvedena do nádrže k tomu určené. Příčina je nyní předmětem šetření, které by mělo být ukončeno v průběhu dnešního dne," sdělil Právu mluvčí temelínské elektrárny Milan Nebesář.

"Zkouška splnila svůj úkol, neboť odhalila netěsnost na zařízení před jeho uvedením do provozu. Rakouská strana byla o události informována přesně podle dohody," dodal mluvčí.

Poznamenal, že událost se stala v kontrolovaném pásmu elektrárny a nedošlo při ní k ohrožení pracovníků elektrárny ani životního prostředí.

"Pracovníci elektrárny nyní provedou vyčištění a kontrolu všech součástí horního bloku, po které se budou tlakové zkoušky opakovat," řekl Nebesář.

Říman chce případ vyšetřit, zváží organizační změny

První blok je mimo provoz od konce ledna. Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové se odstávka kvůli poslední události protáhne nejméně o deset dní až dva týdny. "Z pohledu bezpečnosti se nestalo nic. Ale svým způsobem je to neakceptovatelné. Co náběh bloku, to únik. Budu o tom velmi vážně hovořit s ředitelem elektrárny," řekla Drábová.

Asi hodinu hovořila Drábová s ředitelem temelínské elektrárny Vladimírem Hlavinkou o tom, jak dále přistupovat k podobným událostem. "Je potřeba zahájit razantnější kroky, například sáhnout i třeba k sankčním opatřením," řekl Hlavinka a dodal, že pokud bude jasné, kdo konkrétně, buď osoba nebo i organizace, za vzniklé potíže může, vyvodí z toho patřičné důsledky.

Říman novinářům řekl, že chce případ vyšetřit a vyvodit z něj opatření, například organizační změny v elektrárně. "Je to podruhé během krátké doby. Je to taková drobnost, nad kterou by se v normálním podniku nikdo nepozastavoval, ale jedná se o citlivý Temelín. Jsou tu pouze dvě možnosti, buď je to šlendrián, nebo zlý úmysl. Obojí je špatně, je třeba to vyšetřit a přijmout opatření, aby se to neopakovalo," uvedl. Podotkl, že takové drobné události kazí jinak dobrý obraz Temelína.

Vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) uvedl, že opakované závady v Temelíně vyžadují, aby společnost ČEZ podala o bezpečnosti jaderné elektrárny zprávu vládě. Situace podle něj vyžaduje konkrétní opatření.

Rakousko už údajně chystá mezinárodní žalobu

Podle agentury APA Rakousko nyní připravuje mezinárodní žalobu proti elektrárně. Uvedl to mluvčí ministerstva životního prostředí Daniel Knapp.

Pro Rakousko jsou opakované úniky "vážným důvodem k pochybnostem o úrovni bezpečnostní kultury v Temelínu". Knapp dodal, že případ potvrzuje oprávněnost rakouské kritiky Temelína.

Radioaktivní voda unikla i minulý týden při návštěvě rakouského kancléře Alfreda Gusenbauera. [celá zpráva] Tehdy vyteklo v uzavřené místnosti v kontrolovaném pásmu 2000 litrů stejného kondenzátu. Na rozdíl od předchozího úniku ale nyní elektrárna informovala nejdříve rakouskou stranu a poté zprávu poskytla českým sdělovacím prostředkům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám