Hlavní obsah

V Rychvaldu začala likvidace 15 tisíc krůt s ptačí chřipkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Rychvaldu na Karvinsku se ve středu pustili hasiči společně s veterináři do likvidace téměř 15 tisíc krůt. Místní chov je totiž nakažený ptačí chřipkou. Chovatel krajské veterinární stanici nahlásil, že mu již uhynulo 250 krůt a další jeví příznaky nemoci.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči v Rychvaldu vytvořili zázemí pro likvidaci nakaženého chovu krůt ptačí chřipkou.

Článek

Chov bude pomocí plynu zlikvidován během dvou dnů. Sousední chovatelé krůt přijali předběžná veterinární opatření.

U likvidace chovu ve středu pomáhali i profesionální hasiči ze stanice z Karviné a dvě jednotky dobrovolných hasičů z ostravských Radvanic a Havířova-Města. V návaznosti na nutnost provedení záchranných a likvidačních prací byly nasazeny i síly a prostředky Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky dislokované v Hlučíně.

„Veškerá hasičská technika se na místo události dostavila ve středu ráno. Hasiči vytvořili nejen týlové zabezpečení, které tvoří velitelský stan a stan na převlečení zasahujících hasičů, ale i stravu a ochranné pracovní prostředky. Bylo rovněž nutné, na základě pokynů krajské veterinární správy, aby byl vytyčen prostor pro bezpečný pohyb všech zúčastněných,“ informovala mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Dodala, že hasiči pomáhali i s utěsněním haly před samotnou likvidací chovu.

V chovu krůt na Karvinsku je ptačí chřipka, utraceno jich bude 15 tisíc

Ekonomika

V Česku jde letos o 21. ohnisko ptačí chřipky. Kromě toho byla v zemi v 18 případech potvrzena nákaza u volně žijících ptáků, z toho deset případů se týkalo racků. Dvě z těchto míst byla na konci dubna v Moravskoslezském kraji a jedno z nich přímo v Rychvaldu - nákaza byla potvrzena u uhynulých racků nalezených na tamním rybníku Skučák. Stejným výsledkem skončilo i vyšetření dalších uhynulých racků nalezených na Heřmanickém rybníce na okraji Ostravy v těsné blízkosti Rychvaldu.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci již několik staletí a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež. Ptačí chřipku, která byla známá už v 19. století pod jménem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru nese označení H5N1. Chřipka H5N1 může být potenciálně přenosná na člověka.

Za hromadným úhynem racků je nový genotyp ptačí chřipky

Domácí
Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Likvidace ptačí chřipky

Reklama

Výběr článků

Načítám