Hlavní obsah

V chovu krůt na Karvinsku je ptačí chřipka, utraceno jich bude 15 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V komerčním chovu krůt v Rychvaldu na Karvinsku se potvrdila vysoce patogenní ptačí chřipka subtypu H5N1. Chovatel nahlásil krajské veterinární správě, že mu uhynulo přibližně 250 z 15 192 krůt. Zbývající drůbež vykazovala příznaky nemoci, po potvrzení nákazy budou ostatní ptáci utraceni. Okolo ohniska veterináři ustaví uzavřená pásma a v nich budou platit mimořádná opatření. V úterý to řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Česku jde letos o 21. ohnisko ptačí chřipky. „V blízkosti uvedeného chovu se nacházejí další dvě hospodářství s chovem krůt, ve kterých byla přijata předběžná veterinární opatření,“ řekl Vorlíček.

Dosud poslední ohnisko ptačí chřipky se objevilo počátkem dubna v malochovu drůbeže v Židněvsi na Mladoboleslavsku. Chovatel tam nahlásil úhyn dvou ze 13 slepic, zbývající drůbež vykazovala příznaky nákazy a veterináři ji museli utratit.

V 18 případech byla letos v Česku potvrzena nákaza u volně žijících ptáků, z toho deset případů se týkalo racků.

Dvě z těchto míst byla na konci dubna v Moravskoslezském kraji a jedno z nich přímo v Rychvaldu - nákaza byla potvrzena u uhynulých racků nalezených na tamním rybníku Skučák.

Stejným výsledkem skončilo i vyšetření dalších uhynulých racků nalezených na Heřmanickém rybníce na okraji Ostravy v těsné blízkosti Rychvaldu.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci již několik staletí a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež.

Ptačí chřipku, která byla známá už v 19. století pod jménem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru nese označení H5N1. Chřipka H5N1 může být potenciálně přenosná na člověka.

Desítky racků uhynuly u Vrbenských rybníků, měli ptačí chřipku

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám