Hlavní obsah

V řece Bobrůvce na Žďársku uhynuly tisíce lososovitých ryb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOLNÍ ROŽÍNKA

Zhruba 2500 lososovitých ryb uhynulo během pátku na asi šestikilometrovém úseku řeky Bobrůvky na Žďársku. "Uhynulo asi 80 procent živočichů včetně raků," řekl dnes ČTK Tomáš Starýchfojtů z Moravského rybářského svazu. Pravděpodobným důvodem bylo podle rybářů přečerpání vody s bahnem ze soukromého rybníka do říčky.

Foto: Martin Tesařík
Článek

Příčiny havárie potvrdí rozbory vody a uhynulých ryb v laboratořích Povodí Moravy a veterinární správy v příštím týdnu. Během pátku posbírali rybáři stovky ryb. V Bobrůvce chovali pstruhy, lipany, parmy, jelce i ostroredky stěhovavé. Škody půjdou do statisíců, protože ryby byly tržní, popsal tragédii. "Vlivem sucha bylo v korytě málo vody a těžké plyny z bahna, spolu s dalšími látkami, absorbovaly z vody v řece veškerý kyslík. Vlna potom v Bobrůvce zabíjela všechno živé," vysvětlil Starýchfojtů.

Rybník, který si majitel sám vybagroval, nemá přítok ani odtok, je podle něj časovanou ekologickou bombou. S rybáři se při odčerpání nebezpečného obsahu do potoka neporadil. Za viníka se nepovažuje. Havárie se na Bobrůvce objevují zhruba každý druhý rok. Nikdy ale neměly takový rozsah. V minulosti byl viníkem lihovar v Radešíně. Obce na toku říčky navíc nemají čistírny odpadních vod, nemají peníze na jejich vybudování. Viník obvykle nebývá potrestán, eventuálně nízkou pokutou, konstatoval rybář.

Vrátit život do Bobrůvky se podle něj podaří za tři až čtyři roky, rybí násada není k dispozici. Všechny potoky jsou už vylovené a ryby byly nasazeny do revíru na řece Bobrůvce a Loučce. Ani sousední svazy žádnou násadu nemají, protože letošní zima byla krutá, konstatoval. Do revírů se nasazují ryby jedno až dvouleté. Ve třech letech ryby dosahují lovné míry 25, respektive 27 centimetrů, vysvětlil Starýchfojtů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám