Hlavní obsah

V půdě chybí stovky litrů vody na metr čtvereční

Právo, Jan Holý, Václav Pergl

Léta přetrvávající sucho nekončí, naopak se prohlubuje. Srážkový deficit se od roku 2014 vyšplhal v některých oblastech i na 500  mm. V průměru pak chybí 200 až 300 litrů vody na metr čtvereční.

Foto: ČHMÚ

Využitelná vodní kapacita (VKV) je daná hodnota maximálního množství vody, které je rostlina schopna využívat

Článek

Občasné deště sice půdě a vegetaci pomohou, ale k trvalejšímu zlepšení průtoků v řekách a k doplnění zásob podzemních vod zdaleka nestačí.

Vodní poměry podle meteorologických modelů moc nevylepší ani blížící se podzim a letošní zima. Ta bude teplá a většinou bez sněhu.

„Sezonní předpovědní modely zatím předpokládají, že letošní zima ve střední Evropě bude teplotně nadprůměrná, což sněhové pokrývce v nižších a středních polohách moc nenahrává. Srážky tak zřejmě budou jen dešťové,“ potvrdila Právu Dagmar Honsová z Meteopressu.

Voda ze sněhové pokrývky tak podle ní letos silně podnormální či mimořádně podnormální hladiny podzemních vod v nižších a středních polohách moc nevylepší.

Voda nepřibyde

Navíc podzim má být podle meteorologů srážkově průměrný či jen slabě nadprůměrný a teplotně mírně nadprůměrný. Podle Pavla Zahradníčka z vědeckého portálu Intersucho v průměru chybí v Česku 200 až 300 litrů vody na jeden metr čtvereční. Největší a stále se prohlubující vodní deficit mají východních Čechy.

„Od roku 2015 tam chybí až 500 milimetrů srážek,“ potvrdil Právu Zahradníček. Problémy s nedostatkem vody trápí nejen obyvatele některých obcí, ale i zemědělce, lesníky a rybáře.

Nedostatek srážek snižuje výnosy plodin, přispívá k přemnožení hrabošů, usychání stromů v lesích, podporuje také rozvoj kůrovce.

V rybnících a vodních tocích se kvůli malým průtokům přemnožují nebezpečné sinice, ve vodě ubývá kyslíku a hynou ryby.

I když je zima ještě daleko a situace se může změnit, nedostatek vody mohou v nadcházející zimní sezoně pocítit rovněž majitelé lyžařských areálů, kteří mají odběr povrchové vody povolen a využívají ji k zasněžování.

Skiareály bez sněhu kvůli vodě nebudou

Podle ředitele Asociace horských středisek ČR Libora Knota se z celkového objemu vodoprávními úřady povolených odběrů vody využívá k zasněžování minimum, jen 0,2 procenta.

Připustil ale, že lokálně, na některém menším toku a po omezenou dobu, může voda dojít.

Většina čerpacích zařízení totiž odběry, pokud se hladina vody sníží pod minimální úroveň průtoku, ani neumožňuje.

„Zatím jsem o takovém případu nikdy neslyšel. Koncem listopadu se vodní poměry všude výrazně zlepšují. Navíc většina areálů má vlastní vodní retenční nádrže,“ potvrdil Právu Knot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám