Hlavní obsah

V příštích dnech opět přituhne, teploty spadnou hluboko pod nulu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začínající týden bude velmi chladný. Kromě pondělí by se teploty neměly dostat nad bod mrazu, a při zmenšené oblačnosti mohou dokonce v dalších dnech v ranních minimech znovu klesat až pod –15 stupňů Celsia. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zatímco v úvodu týdne ovlivňuje počasí u nás chladné severovýchodní proudění, v dalších dnech půjde o mrazivý vzduch z východu.

Ráno bylo mrazivé již v pondělí. V Pohoří na Šumavě klesla rtuť na –20 stupňů Celsia a například moravské Pohořelice hlásily –15 stupňů. Přes den bude v Čechách oblačno s občasným sněžením, na východě republiky bude oblačnosti méně. Odpolední maxima se dostanou na –4 až nulu.

„V úterý bude zpočátku dne opět oblačno s přeháňkami, postupně  se dočkáme i polojasné oblohy. Ráno budou teploty klesat  na –6 až –10, při zmenšené oblačnosti až na –15 stupňů,” uvedla Honsová. Nejvyšší denní teploty zůstanou v rozmezí –7 až –3 stupně. V pondělí i v úterý bude navíc foukat čerstvý vítr, který ve spojitosti s novou sněhovou pokrývkou může vytvářet sněhové jazyky.

Dále ochlazovat se bude ve středu. Ranní teploty budou klesat na –8 až –12 stupňů v místech se zataženou oblohou, v oblastech se zmenšenou oblačností až na –18 stupňů. Zpočátku dne bude opět oblačno s ojedinělými přeháňkami, v průběhu dne by mohlo být i polojasno.

Nejchladněji by mělo být ve čtvrtek, kdy díky polojasné obloze budou ranní minima klesat na –14 až –18 stupňů. Přes den zůstanou teploty mezi –9 a –5 stupni a převládat bude slunečné počasí s minimem oblačnosti.

V pátek bude nejčastěji polojasno, v nížinách se však mohou objevovat mrznoucí mlhy a nízká inverzní oblačnost. Počasí totiž začne ovlivňovat tlaková výše, která podpoří vznik inverzního charakteru počasí. Ráno budou teploty klesat na –14 až –18 stupňů, v místech s nízkou oblačností budou mezi –10 a –12 stupni. Přes den bude nejčastěji mezi –8 a –4 stupni.

O víkendu bude převládat inverzní počasí, v nížinách s mlhami a teplotami mezi –8 a –12 stupni. Při vyjasnění může teplota i nadále klesat až k –18 stupňům. Přes den se po oba víkendové dny budou teploty pohybovat mezi –7 a –3 stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám