Hlavní obsah

V Praze se rozrůstá populace bobrů

Právo, ČTK, cie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle odhadů vědců nyní žije v hlavním městě přibližně sto bobrů v 17 teritoriích. První výskyt vodního hlodavce po 185 letech byl v Praze potvrzen v roce 2015. Zvířata však metropolí hlavně procházejí, uvedla mluvčí České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze Karla Mráčková.

Foto: Facebook Sylvie Petráková Petrů

Jeden ze stromů, na jejichž poškození se nejspíš podepsaly bobří zuby.

Článek

Ačkoliv bobr oživil pražskou faunu, má jeho návrat i stinné stránky, rizikem je hlavně narušení stromů okusem. Podle ČZU však bobři v Praze velké škody nezpůsobili, byť s rostoucí populací se může situace změnit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

„Dosud byly zaznamenány spíše případy ohrožení bobra technickou infrastrukturou, kdy záchranná stanice třikrát zachraňovala bobry z jímky, nádrže či kanálu. Nově jsou však evidovány okousané stromy ve Stromovce,“ uvedla Mráčková.

Tam podle Alice Dědečkové z oddělení péče o zeleň magistrátu žije mladší samec. Obývá Malou říčku. Přes den bývá zalezlý, ruší ho psi. „Všechny vzácné stromy jsme natřeli ochranným nátěrem, část stromů blízko vodního toku jsme nechali jako návnadu,“ popisuje, jaká opatření učinil magistrát.

Neničte bobří hráze, běsní ochranáři

Domácí

V otýpkách ještě dostane naservírovány malé větvičky, např. z topolu a vrby, které má rád, magistrát doufá, že díky tomu vzrostlé stromy nechá na pokoji. Zatím padly dva nebo tři. Odborníci zvažují další opatření. Odchyt podle Dědečkové nemá cenu, neboť bobr by se bez problémů vrátil zpět.

„Asi mají dost žrádla,“ nabízí jednu z možných příčin šíření Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody. Přísně chráněný bobr také nemá žádné přirozené nepřátele. „Pravděpodobně si příroda poradí,“ odhaduje, co se stane do budoucna.

Průvodci šumavskou divočinou nově nabízejí bobří a vlčí výpravy

Tipy na výlety

Zvíře se vyskytuje na Berounce, Zbraslavi nebo v Troji. „Lidé ho neuvidí, výjimečně rybář. Je to velmi plaché zvíře,“ řekl Právu s tím, že může způsobit velké škody. I když Praha se pravděpodobně obávat nemusí. „Hloubí si obrovské nory, takže by mohl vypustit nějaké rybníky,“ upozornil. Stromy kosí kvůli budování přehrad v místech, kde je málo vody, neboť potřebuje mít vchod do nory pod hladinou.

Bobři do Prahy připluli po Berounce. „Podařilo se nám zjistit, že se v Praze uchytili jen částečně, Prahou procházejí a šíří se dále po proudu Vltavy směrem k soutoku Vltavy a Labe u Mělníka,“ doplnil Aleš Vorel z Fakulty životního prostředí ČZU. Podle vědců jim zřejmě hlavní město nenabízí podmínky pro rozvoj širšího osídlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám