Hlavní obsah

V Praze přistál třetí evakuační speciál z Afghánistánu

Aktualizováno

Třetí evakuační speciál z Afghánistánu přistál ve středu po 22. hodině na pražském letišti ve Kbelích. Na palubě jsou například afghánští tlumočníci s dětmi a lidé s trvalým pobytem v ČR.

Přílet speciálu na pražské KbelyVideo: Aktu.cz

 
Článek

Podle ministerstva zahraničí je na palubě celkem 78 lidí, z toho 62 pasažérů. Přicestovali také příslušníci českých speciálních sil.

Letadlo odstartovalo z Prahy ve středu v 1:14, mezipřistání mělo v ázerbájdžánském Baku. Do Kábulu dorazilo dopoledne. České úřady z bezpečnostních důvodů o letu neposkytly žádné podrobnosti.

Foto: Aktu.cz

V Praze přistál třetí evakuační letoun z Afghánistánu.

Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) evakuaci ve středu koordinoval krizový štáb ministerstva zahraničí a česká armáda. Ta na Twitteru označila start z Kábulu za úspěšný, a to díky profesionální práci vojáků. Zmínila bezpečnou a rychlou evakuaci ambasády, její vojenské ochrany, některých spolupracovníků a tlumočníků i jejich rodin.

"Po přistání v Kábulu jsme ve velmi nepřehledné situaci dohledali další šedesátku lidí a v pořádku je dostali přes ozbrojené talibánské checkpointy do bezpečí našeho speciálu. Svoje partnery v nouzi nenecháváme," uvedla k návratu třetího speciálu armáda.

Foto: Aktu.cz

V Praze přistál třetí speciál z Afghánistánu.

Miroslava Pašková ze spolku Vlčí máky ve středu odpoledne řekla, že na kábulském letišti ale zůstalo stále několik afghánských rodin či osob s vazbami na Českou republiku a další se tam snaží dostat. Spolek vyzval vládu, aby se uskutečnil ještě další evakuační let. K poskytnutí pomoci co největšímu počtu afghánských spolupracovníků vyzvaly ve středu kabinet také iniciativa Češi pomáhají a Organizace pro pomoc uprchlíkům. Podle nich by ČR měla poskytnout azyl nejen Afgháncům, kteří mají teď zrovna s českou stranou pracovní kontrakt.

V Praze přistál další evakuační letoun z Kábulu, přivezl 87 lidí

Domácí

Na kábulském letišti a v jeho okolí tak podle dostupných informací stále zůstává několik lidí, kteří usilují o pomoc České republiky. Zda jim Česko pomůže dalším evakuačním letem, nebo zda požádá o pomoc spojence, není v tuto chvíli jasné.

Evakuovaní Afghánci a jejich rodiny budou ubytováni na jednom místě. Čeká je desetidenní karanténa. Za tu dobu se bude vyřizovat jejich povolení k pobytu, uvedl v úterý ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj se musí lidé rozhodnout o své budoucnosti. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je možné, že se vydají za svými příbuznými do jiných zemí.

První evakuační let se uskutečnil v pondělí. Do Česka se dostalo 46 lidí. Druhý letoun s v Kbelích přistál v úterý, přivezl 87 lidí. Mezi nimi byl i český velvyslanec Jiří Baloun. Celkem za tři dny do ČR přicestovalo z Afghánistánu 195 osob.

Nizozemské evakuační letadlo odletělo z Kábulu prázdné

Svět

Čeští vojáci v Afghánistánu působili od roku 2002. Od té doby se jich v zemi vystřídalo 11.500, někteří z nich opakovaně. Podle údajů ministerstva obrany výdaje na afghánské mise v letech 2002 až 2020 činily asi 20 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám