Hlavní obsah

V Praze přistál další evakuační letoun z Kábulu, přivezl 87 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Český evakuační speciál z Afghánistánu přistál po půl jedenácté v noci v Praze. Z Kábulu přivezl dalších 87 lidí včetně velvyslance Jiřího Balouna. Mezi českými vojáky a afghánskými spolupracovníky české armády byli také dva Poláci

V Praze přistál druhý evakuační speciál z KábuluVideo: Pavel Jaňurek

 
Článek

„Naši vojáci zasluhují úctu a poděkování. Šli za hranici svých možností, aby na palubu speciálu dostali co nejvíce lidí," uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Českým diplomatům a vojákům poděkoval i ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), který zároveň potvrdil, že je na palubě i velvyslanec.

Z Afghánistánu tak již byli evakuováni všichni čeští zaměstnanci ze zastoupení České republiky. Letadlo veze podle Kulhánka i malé děti. Čechů přivezlo letadlo podle premiéra Andreje Babiše (ANO) 16.

Část rodin afghánských tlumočníků, kteří pomáhali Česku, je stále v Kábulu

Domácí

Mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová ČTK řekla, že na palubě je 87 pasažérů, informaci potvrdilo i ministerstvo obrany. Babiš Rádiu Z řekl, že česká armáda přepravuje i dva Poláky, protože v letadle bylo místo.

Premiér avizoval, že o dalším případném letu do Kábulu se rozhodne v úterý večer. Podle Davidové další krizový štáb ministerstva zahraničí, který otázku bude řešit, zasedne ve středu ráno, v úterý už další letoun do Kábulu neodletí. Další možností je, že Česku s evakuací pomohou spojenci.

Foto: Pavel Jaňurek

Letoun dosedl na kbelské vojenské letiště po půl 11 v noci.

Babiš Rádiu Z také řekl, že o integraci evakuovaných Afghánců chce mluvit, až se rozhodnou, zda chtějí zůstat v ČR. Armáda uvedla, že afghánským tlumočníkům nepomáhá jenom s evakuací. „V Česku pro ně zajišťujeme ubytování, stravování, zdravotní péči a psychologickou podporu," napsala na twitteru.

Blamáž Německa: Prvním letem z Kábulu přivezlo sedm lidí

Svět

Evakuované Afghánce čeká po příletu deset dnů karantény. „Během té doby budeme řešit jejich povolení k pobytu," uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Následovat budou individuální rozhovory o jejich budoucnosti. Sami si musí říct, co chtějí, řekl.

Podle Babiše je možné, že zvolí cestu za rodinami, které mají ve Francii či jinde v Evropě. Afghánci podle premiéra získají víza a během karantény budou také očkováni. Všichni budou po první dny ubytováni na jednom místě, kde, nechtěl stejně jako Hamáček upřesnit.

První evakuace

V Česku už v pondělí přistál první stroj, který přivezl 46 lidí. Dohromady tak podle Hamáčka Česko poskytne pomoc zhruba stovce afghánských pomocníků české ambasády a armády včetně jejich rodinných příslušníků.

Situace na kábulském letišti je extrémně složitá a nepřehledná, a to i kvůli přítomnosti Tálibánu. Na záchranu každého z evakuovaných musí čeští diplomaté a vojáci vynaložit veliké úsilí. Zdůraznili to také Babiš i Hamáček, poděkovali za práci lidem, kteří zařizovali nastoupení evakuovaných v Kábulu do letadla. Podle Babiše tálibové bránili přístupu na letiště.

EU pomůže sousedům Afghánistánu s uprchlíky, slibuje Borell

Evropa

Česká republika, stejně jako další členské země protitálibánské koalice, se z Kábulu snaží evakuovat své zaměstnance i místní spolupracovníky. Svou snahu zrychlily poté, co se Tálibán zmocnil i Kábulu.

Čeští vojáci v Afghánistánu působili od roku 2002, od té doby se jich v zemi vystřídalo 11.500, někteří z nich opakovaně. Do misí byla zapojena řada jednotek včetně zdravotníků, příslušníků pozemních jednotek i vzdušných sil nebo logistiky. Do země byly vyslány i speciální síly. Podle expertů nasazení v Afghánistánu armádě výrazně pomohlo k rozvoji a přineslo neocenitelné zkušenosti. Nasazení nepřežilo 14 českých vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám