Hlavní obsah

V Praze i Ostravě finišuje příprava hokejového šampionátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přípravy na 87. hokejové mistrovství světa, které v Praze a Ostravě startuje 10. května, vrcholí. Stavba fanzóny u pražské O2 Areny, jež pojme téměř sedm tisíc diváků, je téměř hotová. V moravskoslezské metropoli vyrostla před Ostravar Arénou. Ta má kapacitu asi pět tisíc lidí. Obě nabídnou velkoplošné obrazovky a bohatý doprovodný program.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Šampionát startuje 10. května v Praze

Článek

„Desátého otevíráme,“ potvrdil Novinkám pracovník ostrahy, který v sobotu seděl u vstupní brány pražského areálu a bedlivě dohlížel na to, aby se dovnitř nedostal nikdo nepovolaný. „Jak to tady bude vypadat, ale nevím,“ krčil rameny. Práce podle něj začaly poslední dubnový týden.

Na rozlehlém prostranství před největší tuzemskou halou, kde šampionát odstartuje duelem Česko–Finsko, vládl v sobotu odpoledne klid. Na místě už stojí několik kontejnerů, nápisy na nich hlásají, že poslouží jako úschovna zavazadel nebo toalety.

„V sousedství haly bydlíme teprve pět let, takže to bude naše první mistrovství. Uvidíme, jak to přežijeme,“ poznamenal Jan Novotný, zatímco dohlížel na malého synka prohánějícího se na plastové motorce.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Fanzóna roste v sousedství O2 Areny

Obsluha v restaurace na rohu ulic Drahobejlova a U Skládky, která se nachází jen pár metrů od dějiště mistrovství, už mastí svaly. „Aspoň nám směna rychle uteče, když bude hodně hostů,“ reagovala servírka. „Na frmol jsme zvyklí. Vždycky máme narváno, když se konají koncerty, hokeje, jsme na ráně,“ usmívala se její kolegyně. Zda vedení chystá nějakou speciální hokejovou nabídku, zatím nevědí. „Šéf asi něco dává dohromady,“ míní.

Omezení pro řidiče

Kvůli šampionátu budou v okolí O2 Areny od 8. května dočasně zavedena speciální bezpečností opatření a dojde k omezení provozu na vybraných komunikacích. Vjezd na ně bude kontrolovat městská policie. Pro parkování v zónách placeného stání bude i nadále třeba mít platné parkovací oprávnění. Ve vymezené oblasti se zvýší hodinová sazba návštěvnického parkování na 40 korun.

„Upozorňujeme, že v důsledku těchto opatření se může stát, že ve vašem sousedství občasně vzniknou komplikované dopravní situace a zároveň dojde ke zvýšenému výskytu počtu osob na ulicích,“ vzkazuje radnice Prahy 9 obyvatelům.

Podrobnější dopravně bezpečnostní informace pražský magistrát podle mluvčího Víta Hofmana přinese příští týden. Jasné je to, že město tentokrát obrazovky na Staroměstském náměstí nechystá, protože organizátoři mistrovství připravili fanzónu.

Hokejoví nadšenci ale můžou sledovat zápasy tradičně ve Žlutých lázních v pražském Podolí. Mluvčí areálu Hana Tietze slibuje překvapení, které prozradí příští týden. Chill out zóna se otevře i na střeše obchodního domu Harfa, který přiléhá k aréně. Slibuje velkoplošné projekce i soutěže.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Budování fanzóny vrcholí též v Ostravě

„Fanoušci budou moci držet palce českým hokejistům u velkoplošné obrazovky. Zóna bude rozdělena na dvě části a stejně jako v Praze se bude otevírat ve 14 hodin. V den, kdy budou tři zápasy, tak už v 11 hodin,“ uvedla pro Novinky zástupkyně prezidenta ostravského organizačního výboru Irena Šašková.

Kromě obrazovky nabídne i pódium, na němž vystoupí kapely z české, slovenské a polské hudební scény. Nebudou chybět ani velkokapacitní stany Plzeňského Prazdroje. Pivo bude stát 110 korun a platit se bude bezhotovostně. Fanzóny vznikly na parkovištích u Ostravar Arény, proto jsou připravena záchytná parkoviště: v Závodní ulici, Lipový dvůr v Ruské ulici a v Dolní oblasti Vítkovice.

Ostravský dopravní podnik na dobu, kdy bude ve městě probíhat hokejový šampionát, připravil speciální hokejovou jízdenku. Během sportovní akce budou také v Ostravě posíleny klíčové tramvajové linky, ale i autobusy jezdící mezi městem a Mezinárodním letištěm Leoše Janáčka v Mošnově.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Na hokej se lze pohodlně dostat MHD

„Bude jezdit i posilová tramvajová linka X, a to po trase Nádraží Vítkovice, Sport Aréna, Dolní Vítkovice a Plynárny a zpět. Zvýhodněná hokejová jízdenka bude stát 250 korun a platit bude sedm dnů. V prodeji bude od 9. května,“ sdělila mluvčí dopravního podniku Tereza Šnoblová.

Největší záchytné parkoviště vznikne v Dolní oblasti Vítkovice. Svou zkratku tak tato industriální ostravská památka na chvíli změní z DOV na FANDOV. I zde bude pro fanoušky připraven doprovodný program, jako třeba prohlídky ostravských Hradčan, jak se DOV přezdívá.

„Naši průvodci již jsou připraveni. Například jsme rozšířili cizojazyčné prohlídky v časech mezi hokejovými zápasy. Hokejoví fanoušci si budou moci vyjet i na Bolt Tower, vyhlídkovou nástavbu bývalé vysoké pece. Ta bude od 8. května svítit v barvách české trikolóry,“ uvedla ředitelka DOV Renata Červená.

Pohodlně i vlakem

Na utkání v obou městech se lze pohodlně dostat i vlakem. Stanice Praha-Libeň, kde zastavuje většina vlaků z východní části republiky i regionální linky z hlavního a Masarykova nádraží v centru Prahy, se od haly nachází 15 minut pěší chůze.

Železniční stanice Ostrava-Vítkovice leží zhruba 20 minut pěší chůze od sportovního stánku a jezdí na ni pravidelné spoje S9 Ostrava-Svinov – Havířov – Český Těšín. České dráhy ve spolupráci se slovenskou společností ZSSK nabídnou i speciální přímé spoje na trase Košice – Žilina – Ostrava-Vítkovice a zpět.

Všechny podrobnosti, výsledky, rozhovory či sestřihy z letošního mistrovství světa můžete sledovat také na serveru Sport.cz.

Ulice kolem O2 areny budou během hokejového MS uzavřené. „Jezděte MHD,“ nabádají organizátoři

Domácí

Výběr článků

Načítám