Hlavní obsah

V postoji k uprchlíkům jsou Češi rozpolceni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podpora ukrajinských uprchlíků v Česku je v posledních měsících relativně stabilní a jejich pobyt zde podporuje zhruba polovina lidí. Podle dvou pětin dotázaných by měli mít uprchlíci možnost zůstat v ČR i po skončení války. Plyne to z šetření společnosti STEM.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Novinky.cz

Článek

„Podpora ukrajinských uprchlíků v čase příliš neklesá, ale vyostřují se postoje části těch, kteří jsou proti uprchlíkům,“ konstatoval STEM

Jestliže v červnu souhlasilo s pobytem uprchlíků 56 procent lidí, v září to bylo 51 procent.

„Neklesá však podíl těch, kdo si myslí, že ukrajinští uprchlíci by měli dostat příležitost zůstat u nás i po konci války. Podíl takto smýšlejících je nadále kolem 40 procent,“ dodala agentura.

Jako přínos pro společnost vnímá Ukrajince 27 procent lidí, zatímco podle 55 procent mohu představovat ohrožení. Obecně jsou uprchlíkům z Ukrajiny více nakloněni voliči stran vládní koalice (z 80 procent), zatímco stoupenci opozice i neparlamentních uskupení vesměs pobyt uprchlíků nepodporují.

Z Česka odešlo už 200 tisíc Ukrajinců

Domácí

Podle nadpoloviční většiny lidí (54 procent) se jejich vztah k uprchlíkům nezměnil, zatímco 42 procent uvádí zhoršení postoje.

Česká společnost zůstává konzistentní v postojích odpovědnosti za rozpoutání konfliktu. Podle 65 procent dotázaných je na vině Rusko.

Většina nevnímá změnu

Z výzkumu rovněž vyplynulo, že tři čtvrtiny (73 procent) respondentů nevnímá, že by se v souvislosti s příchodem uprchlíků nějak změnila jejich situace, případně změnu vnímají jako neutrální. Čtvrtina respondentů pociťuje negativní dopad.

Anketa

Změnil se v průběhu času váš postoj k ukrajinským uprchlíkům?
Zlepšil se
1,5 %
Zhoršil se
79,3 %
Zůstává stejný
19,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3993 čtenářů.

„Mezi lidmi, kteří pobyt ukrajinských uprchlíků u nás rozhodně odmítají, je pak více než polovina těch, kdo vnímají negativní dopad jejich příchodu na svůj život,“ konstatoval STEM.

Nejčastěji byly negativní dopady formulovány skrze dostupnost míst ve školkách a školách, dostupnost bydlení, případně nárůst kriminality.

Více než polovina Ukrajinců v Česku už čelila agresi, zjistil průzkum

Domácí

Lidé nejčastěji vnímají setkání s uprchlíky jako neutrální (38 procent). Převážně pozitivní zkušenost deklarovalo 23 procent lidí, negativní 18 procent. Zbývající pětina (21 procent) osobní zkušenosti s uprchlíky nemá.

Šetření probíhalo v červnu a září, přičemž v obou případech se do něj zapojilo přes 1000 respondentů.

Výzkum IOM: Desetina uprchlíků plánuje brzký návrat na Ukrajinu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám