Hlavní obsah

Více než polovina Ukrajinců v Česku už čelila agresi, zjistil průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle české výzkumné agentury PAQ Research zažilo nějaký druh agrese více než 60 procent Ukrajinců, kteří aktuálně žijí v Česku. Většinou se jedná o slovní útoky či urážky, každý dvacátý oslovený ale zažil i fyzický útok.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Mladí Ukrajinci během akce Nevermore 68

Článek

Na výsledky průzkumu, který proběhl v červnu 2023 na rozsáhlém vzorku více než 3800 lidí z řad ukrajinských uprchlíků v Česku, upozornil ukrajinský server Evropejska pravda. Respondenti odpovídali na otázku „Zažil jste vy nebo někdo z vašich rodinných příslušníků během svého pobytu v České republice verbální/fyzické útoky kvůli tomu, že jste z Ukrajiny?“

Častějším terčem ženy

Průzkum ukázal, že výrazně častěji jsou terčem agrese mladší lidé do 40 let než starší věkové ročníky. Větší pravděpodobnost, že se stanou terčem útoků, mají ženy než muži.

Co se fyzické agrese týká, autoři studie z výsledků dovodili, že se relativně často jedná o vzájemné útoky mezi dětmi. Častěji jde o děti z neúplných rodin, typicky takové, které v Česku žijí jen s matkou.

Určitou roli pravděpodobnosti nějakého útoku hraje i profese dotazovaných. Z Ukrajinců, kteří pracují ve službách, celé dvě třetiny uvedly, že zažily nějaký druh agrese.

Muže stíhaného za napadení dvou Ukrajinek v Plasích pustili z vazby

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám