Hlavní obsah

V Ostravě podepsali koaliční smlouvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ostravském magistrátu podepsalo ve středu ráno hnutí ANO s uskupením Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Starosty pro Ostravu, Ostravakem a Piráty novou koaliční smlouvu.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Pět uskupení v Ostravě podepsalo koaliční smlouvu. Stalo se tak jen krátce před začátkem zastupitelstva, které má o novém vedení hlasovat.

Článek

Dohromady bude mít nová koalice 37 hlasů, což je o čtyři více než ta předešlá. Do křesla primátora města usedne po Tomášovi Macurovi dosavadní náměstek pro dopravu z ODS Jan Dohnal. Dohodnutí nové koalice se táhlo téměř měsíc.

„Podařilo se nám v úterý večer konečně dohodnout na koalici. Pomohlo tomu i to, že už nás tlačil čas, protože zastupitelstvo je ve středu,“ reagoval Jan Dohnal, kterého na postu primátora ještě musí potvrdit středeční zastupitelstvo.

„Věděli jsme, že už tu situaci musíme vyřešit, a dokázali jsme se vejít do nějakého kompromisu. Musím ocenit kolegy z ANO, kteří netrvali dál na většině v radě, to tu situaci odblokovalo,“ dodal.

V Ostravě se dohodli, primátorem je Dohnal z ODS

Domácí

Uvedl, že teď tedy žádný subjekt v radě nemá většinu, a věří, že sestavili poměrně funkční koalici.

Hnutí ANO bude mít pět míst v jedenáctičlenné radě města. Po dvou místech budou mít Spolu a Ostravak a po jednom radním Starostové pro Ostravu a Piráti. Nové vedení města musí ještě schválit zastupitelstvo Ostravy, to se sejde dnes hned po podpisu koaliční smlouvy.

Změnu v čele třetího největšího města v Česku si vynutila krize v ostravském ANO, kterou spustila veřejná podpora Petra Pavla při prezidentských volbách ze strany dosavadního primátora Tomáše Macury a moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka.

Vše vyvrcholilo odchodem Macury i Vondráka z ANO. Zatímco však hejtman díky podpoře klubu krajských zastupitelů situaci ustál, Macuru a jeho náměstkyni Zuzanu Bajgarovou ostravští zastupitelé ANO z klubu vyloučili.

Po nich klub postupně opustilo dalších šest lidí. Všech osm pak založilo nový klub zastupitelů Jdeto!!!

Komunální volby vloni na podzim v Ostravě vyhrálo ANO, které získalo 21 hlasů, dnes jich má 13.

Za ním skončila koalice Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09, s devíti mandáty. V zastupitelstvu je také Ostravak (8), SPD (7), Starostové pro Ostravu (4), Piráti (3) a Ostravská levice (3).

V Ostravě je na spadnutí koalice ANO, Spolu, Ostravak, Starostové a Piráti

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám