Hlavní obsah

V Ostravě je na spadnutí koalice ANO, Spolu, Ostravak, Starostové a Piráti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravě se po pátečním večerním jednání rýsuje nová koalice, která by mohla vést město do konce tohoto volebního období. Hnutí ANO se na ní dohodlo s uskupením Spolu, s Piráty, s hnutím Ostravak a Starosty pro Ostravu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kandidátka na primátorku Ostravy Hana Tichánková (ANO)

Článek

Shoda panuje na poměru zastoupení v radě i na programových prioritách. Jediný spor se nyní točí kolem jména primátora.

Po pátečním jednání to řekli předsedkyně klubu ANO Hana Tichánková a lídr Spolu Jan Dohnal z ODS. Další jednání budou probíhat až v pondělí. Žádná ze stran nechce ze své ambice na primátorské křeslo ustoupit.

„Jediný rozpor je v personálním obsazení. Máme za to, že mandát pro funkci primátora je na naší straně, a nerozumíme tomu, že si tuto funkci nárokuje strana s podstatně horším volebním výsledkem,“ řekla Tichánková Novinkám.

Dodala, že jde o principiální záležitost, na které může páteční předběžná dohoda padnout.

„Je to jediná věc, na které jsme se zatím nedohodli. O víkendu se sejdeme v klubech a na pondělí večer je naplánována další schůzka se zástupci ostatních uskupení. Věřím, že dospějeme k dohodě,“ dodala Tichánková

Problémy v dosavadní ostravské koalici nastaly v souvislosti s prezidentskými volbami, při kterých primátor Tomáš Macura a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (oba dříve ANO) podpořili Petra Pavla. Oba pak hnutí ANO opustili.

Macuru a náměstkyni Zuzanu Bajgarovou následně vyloučil ze svých řad zastupitelský klub, posléze ho opustilo několik dalších zastupitelů za ANO, a dosavadní koalice tak ztratila většinu v zastupitelstvu.

Jednání v Ostravě mezi ANO a Spolu se zadrhla, obě strany chtějí primátora

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám