Hlavní obsah

V Ostravě odstřelili dva komíny

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Hned dva 105 metrů vysoké komíny odstřelili v sobotu dopoledne v Ostravě-Hrušově. Oba byly pozůstatkem bývalých chemických závodů, na jejichž místě vzniká nová průmyslová zóna Ostrava – Hrušov Business Park.

BEZ KOMENTÁŘE: V Ostravě odstřelili dva komínyVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Komíny stojí v Hrušově od poloviny 20. století. „Představují pohledovou dominantu tohoto území. Jejich odstřel je součástí přípravy pro nový areál, který nabídne prostory pro skladování, logistiku a lehkou průmyslovou výrobu,“ řekl mediální zástupce projektu Michal Procházka.

Oba komíny odstřelil střelmistr těsně po sobě. Použil při tom na oba betonové komíny přes 14 kilogramů trhaviny a 28 rozbušek. Nejprve se krátce po čtvrt na deset dopoledne sklonil železobetonový komín stojící nedaleko u heřmanické věznice, a pár vteřin na to i druhý, tvárnicový komín.

Muž zkolaboval na třicetimetrovém komíně. Zástavu srdce nepřežil

Stalo se

„Bylo to bez problémů, oba komíny spadly podle plánů tam, kam jsme chtěli,“ ujistil Procházka.

Chemické závody fungovaly v Hrušově až do roku 1996, vyráběly se v nich a zpracovávaly kyseliny dusičná, sírová, chlorovodíková, mravenčí, síran sodný, chlorid barnatý a další chemikálie. Od roku 2006 byl areál opuštěný, většina objektů byla už zbořena.

Po dokončení sanačních prací vznikne na místo brownfieldu nová zóna o rozloze 93 tisíc metrů čtverečních. „Sanační práce by měly být dokončeny ještě letos, ve druhém pololetí příštího roku by už měly být hotovy první haly,“ poukázal mediální zástupce projektu Ostrava – Hrušov Business Park.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám