Hlavní obsah

V Olomouci uzavřeli náplavku, voda ohrožuje i místní části Štěpánova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Olomouci v důsledku stoupající hladiny Moravy uzavřeli v pondělí náplavku, která se nachází na pravém břehu řeky mezi mostem v Komenského ulici a mostem Václava Rednera. Voda se na ni začala vylévat dopoledne a v průběhu pondělí ji zaplavila.

Uzavření náplavky v Olomouci.Video: Petr Marek, Novinky

 
Článek

„Když Morava začala stoupat, havarijní služba magistrátu vydala pokyn k uzavření náplavky. Její prostor byl vzhledem k zvýšenému průtoku v průběhu včerejška zcela zatopen,“ řekl Novinkám v úterý ráno tajemník povodňové ochrany města Jan Langr.

Situace je podle něj nyní v Olomouci stabilní: „Hladina dosáhla 390 centimetrů. Máme tedy druhý stupeň povodňové aktivity. Kulminaci očekáváme ještě dnes do večera. Předpokládáme nárůst o deset až dvacet centimetrů. Velké toky jsou charakteristické tím, že kulminace trvá dlouho. Dva, možná tři dny by měl být stav setrvalý, pak by měla hladina řeky klesat.“

Foto: Petr Marek

Olomoucká náplavka je od pondělí uzavřena.

Náplavka, která byla v Olomouci otevřena letos v červnu, je významnou součástí protipovodňových opatření města. Využívána je také jako odpočinková zóna v blízkosti řeky i prostor k pořádání společenských a gastronomických akcí.

Foto: Petr Marek, Novinky

Olomoucká náplavka.

„Úroveň protipovodňových opatření je tady taková, že zásadní problémy, nepřijdou-li v příštích dnech silnější deště, neočekáváme,“ zdůraznil Langr. Pozorní by však měli být majitelé nemovitostí, které mají suterénní prostory v blízkosti toků, kvůli zvýšené spodní hladině vody. Upozornění platí nejen pro město Olomouc, ale pro celé území správního obvodu. Nadále platí i obezřetnost při pohybu v blízkosti rozvodněných toků. „Situaci nadále monitorujeme, počasí sledujeme,“ podotkl Langr.

Problémy v dalších částech kraje

Voda dělá stále problémy i na dalších místech Olomouckého kraje, byť třetí stupeň povodňové aktivity je jen na Moravě v Moravičanech.

Foto: Petr Marek, Novinky

Silnice z Benátek do Štarnova.

Ve dvou místních částech Štěpánova na Olomoucku, v Březcích a Benátkách, se rozlila po okolí voda z potoků Sitka a Oskava. Uzavřena kvůli tomu musela být už v pondělí večer silnice na Štarnov. Na tamních polích se vytvořilo několik obrovských lagun.

Foto: Petr Marek, Novinky

Silnice z Benátek na Štarnov.

Ohrožena byla i okolní zástavba. „Máme vytvořený takový propad, aby tam voda nešla. A do obytných částí domů se ani nedostala. Lidé ji měli na zahradách, dvorech, někde také ve sklepech. Z těch jim ji, pokud si to přejí, odčerpáváme. Situace je nyní stabilizovaná,“ řekl Novinkám v úterý dopoledne štěpánovský starosta Jiří Šindler.

Foto: Petr Marek, Novinky

Potok Oskava v Benátkách.

Zasažen vodou byl podle něj jen jeden rozestavěný dům, zatím neobydlený. „Jeho majitel počítal s tím, že taková situace může, byť až na jaře, nastat. Je připraven upravit okolí tak, aby svůj dům před vodou ochránil a odvedl ji do Oskavy, která vedle protéká,“ vysvětlil starosta.

Foto: Petr Marek, Novinky

Rozestavěný dům voda neušetřila.

Podle dopravních informací policie je uzavřena i silnice na výjezdu z Libiny na Šumpersku, kde se vylil z břehu na komunikaci rybník Dolní Libina. Uzavřen je také zaplavený podjezd na silnici u Hynčiny na Šumpersku a zavřena dál zůstává i zaplavená silnice mezi Lukavicemi a Bohuslavicemi na Šumpersku.

Hladiny jsou místy stále vysoko. Červená výstraha hlavně v Čechách

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám