Hlavní obsah

Hladiny jsou místy stále vysoko. Červená výstraha hlavně v Čechách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vzedmuté hladiny řek a potoků trápí Česko i na Štěpána. Po poledni byl některý z povodňových stupňů vyhlášen na více než stovce míst, z toho na 14 byl zaznamenán nejvyšší, třetí stupeň. Napilno mají hasiči, podle nichž je ale situace oproti předchozím dnům obecně klidnější.

Labe v úterý odpoledne v NeratovicíchVideo: Aktu.cz

 
Článek

I nadále platí pro některé oblasti „červené“ varování, tedy výstraha meteorologů s extrémním stupněm rizika. Vydána byla do odvolání. Týká se zejména oblasti Čech - Středočeského, Ústeckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje, na Moravě pak okresu Mohelnice.

Třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity platil odpoledne například v Litoměřicích, Ústí nad Labem či Děčíně. Zaplaveny jsou části silnic, města nedoporučují lidem, aby vstupovali na cyklostezku podél řeky. K podjezdu do centra Ústí naváželi části protipovodňové stěny.

Na třetím stupni byla třeba také Sázava ve Zruči nad Sázavou, v Kácově či Nespekách. Vzedmutou hladinu zaznamenali ale také na Chrudimce, Orlici, Moravě či Svratce (aktuální situaci lze sledovat na webu ČHMÚ zde).

Nadprůměrně teplé počasí má být i v dalších týdnech

Počasí

Záchrana pěti osob v chatové oblasti Hrobice na PardubickuVideo: HZS Pardubický kraj

Kvůli velké vodě se ve městech scházejí protipovodňové komise a podobně postupují i kraje.

„Komise projednává zásadní záležitosti týkajících se řešení povodňové situace a přijatá opatření podle nastalé povodňové situace. Dle posledních informací většina toků ve Středočeském kraji kulminuje anebo bude kulminovat v nejbližších hodinách. V nadcházejícím období by se s ohledem na meteorologickou předpověď a nižší noční teploty měla situace nadále zlepšovat,“ uvedla na sociální síti X hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Foto: Jakub Kaplan, ČTK

Rozvodněná Orlice z okolí Třebechovic pod Orebem a Týniště nad Orlicí

ČHMÚ po poledni uvedl, že v následujících hodinách očekává, že hladiny odvodňující severovýchodní horské oblasti a Vysočinu budou již kulminovat, případně budou mírně klesat.

„Vzestupy očekáváme již pouze na dolním toku Sázavy a na středním a dolním toku Labe, kde je již nyní hladina na úrovni pro 3. SPA. Vzestup hladiny očekáváme i na dolním toku Moravy, kde v profilu Lanžhot hladina dosáhne úroveň 2. SPA,“ napsali na Facebooku.

Klidnější službu oproti předchozím dnům hlásí v úterý hasiči. „Monitorujeme vodní toky, ve vodou zasažených oblastech provádíme spíše preventivní evakuace, odčerpáváme vodu z prostor, stavíme hráze z pytlů,“ napsali na síti X.

Vyjížděli ale i k vážnějším úkolům. Třeba na Pardubicku zachraňovali pět lidí ze zatopené chatové oblasti Hrobice.

Klidnější je už proti předchozím dnům situace na jihu a severovýchodě Česka.

I když i tam mohou být toky na povodňových stupních, výstraha ČHMÚ se těchto oblastí netýká.

Anketa

Ovlivnily vzrůstající hladiny řek váš program na vánoční svátky?
Ano
10,9 %
Ne
89,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4244 čtenářů.

Okolo školky v Hostinném se vytvořila vodní laguna

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám