Hlavní obsah

V ohnisku afrického moru zůstávají poslední kusy divočáků

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Úplná eliminace černé zvěře v ohnisku zamoření afrického moru prasat na Zlínsku je jedinou možností, jak se vyhnout rozšíření nebezpečné choroby. Tak o moru prasat a současných opatřeních hovoří šéf krajské veterinární správy Zlínského kraje František Mahdalík. Podle něj je nyní v ohnisku něco přes deset kusů divočáků.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zastřelený divočák. (ilustrační foto)

Článek

Od konce července, měsíc po prvním nálezu pozitivních uhynulých kusů, se v okrese Zlín podařilo zastřelit více než dva tisíce kusů černé zvěře, z toho 553 divokých prasat v samotném ohnisku zamoření (červená zóna), které se rozprostírá na padesáti čtverečních kilometrech severovýchodně od Zlína. Patnáct kusů této zvěře bylo v červené zóně nakaženo africkým morem.

Myslivcům a Státní veterinární správě se zároveň podařilo v červené zóně objevit 191 uhynulých divokých prasat, která byla napadena africkým morem. Dalších 183 uhynulých divočáků objevených v červené a v mírnější zelené zóně zamoření nakaženo nebylo.

Už více než půl roku se myslivcům a Státní veterinární správě daří držet napadené kusy právě v padesátikilometrové ploše červené zóny. Podle Mahdalíka i dalších veterinářů je to v porovnání s jinými oblastmi unikát.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Elektrický ohradník lemuje i silnici mezi Velíkovou a Hrobicemi.

„Teď je africký mor například v Polsku a všichni můžeme sledovat, jak velkou rychlostí postupuje. Po polovině listopadu se objevil u Varšavy a během necelých dvou měsíců se podle nálezů napadené zvěře rozšířil na vzdálenost sedmdesát pět kilometrů. To je ohromná plocha. U nás mor stále držíme na padesáti čtverečních kilometrech,“ sdělil.

Podle informací z konce prosince by mělo být v ohnisku zamoření už jen několik posledních kusů černé zvěře, a to z původního počtu více než sedmi set kusů. „Zbyly tam jen dvě skupiny po pěti kusech, pak tam byla jedna skupina tří selat a jednoho kance. Takže nyní může být v ohnisku zamoření něco přes deset kusů zvěře,“ spočítal Mahdalík.

Kance nejde zastavit

Nyní očekává, že dojde ke ztížení podmínek udržení afrického moru v ohnisku zamoření. Je podle něj totiž pravděpodobné, že v posledních týdnech došlo k přecházení zvěře přes pachové i elektrické ohradníky.

„Koncem prosince napadl sníh a došlo k omezení funkčnosti elektrických ohradníků. Pořád běží říje divokých prasat a kanci mají silný hormonální tlak. Kanci nyní migrují, ať se nám to líbí, nebo ne. Ty nezastavíme. Zatím ale máme veškeré nálezy kusů pozitivních na africký mor v červené zóně, tedy v ohnisku zamoření. Doufejme, že díky likvidaci kusů v červené zóně nedojde k masivnímu rozšíření moru do dalších oblastí,“ poznamenal Mahdalík.

Foto: ČTK/AP

Myslivec Aleš Helcl na čekané.

Dosud není jisté, zda se vrátí na Zlínsko skupina speciálních policejních odstřelovačů, která v oblasti nákazy africkým morem prasat zastřelila během dvou měsíců 141 divočáků. „Jejich případnou pomoc budeme projednávat v pátek. V ten den se rozhodne o dalším postupu,“ sdělil šéf veterinární správy.

Na otázku, zda by policejní pomoc ještě přivítal, odpověděl: „Nerad bych předbíhal. Každopádně to, co zde policie dokázala, byla výborně provedená práce. Je ale potřeba pochválit i myslivce, kteří policisty zaváděli na jednotlivá stanoviště.“

Reklama

Související články

Na Zlínsku sepisují kvůli moru chovy prasat

Starostové obcí v oblasti, kde se mezi divočáky na Zlínsku rozšířil africký mor prasat, sepisují o víkendu všechna hospodářství s chovem prasat u soukromníků,...

Na Zlínsku spěchají kvůli moru se zabijačkami

Vysoké tempo budou muset nasadit v příštích dnech řezníci při zabijačkách na Zlínsku. Do pátku 1. prosince se musí postarat o porážku 37 domácích prasat. Jedná...

Policejní hon na prasata potrvá do ledna

Osmdesát divočáků se během pěti týdnů podařilo ulovit šestnácti policejním odstřelovačům na Zlínsku. Během posledního týdne to bylo dvanáct divokých prasat.

Výběr článků

Načítám