Hlavní obsah

V řece Odře hynou ryby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Polsko ve středu zaznamenalo úhyn ryb v řece Odře v bezprostřední blízkosti českých hranic. Incidentem se začala zabývat Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) i Povodí Odry, které zvýšilo odtoky z přehrad. Důvodem úhynu ryb by mohl být nedostatek kyslíku. Mrtvých ryb jsou stovky, jde o různé druhy.

Foto: Denisa Doležalová

Hasiči vytahují z řeky mrtvé ryby

Článek

Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka byl úhyn ryb nahlášen na soutoku Odry a Olše. „Zaměstnanci ČIŽP a Povodí Odry jsou na místě společně s vodoprávním úřadem Bohumín. Zatím není znám rozsah ani příčina úhynu,“ uvedl ministr na Twitteru.

Mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka uvedl, že úhyn ryb byl nahlášen polskou stranou. Ta následně kontaktovala Povodí Odry.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Mrtvé ryby v Odře

Rybáři soudí, že mrtvé ryby jsou v řece nejméně dva dny. Hasiči je nyní vytahují z vody a staví nornou stěnu.

Na polské straně vytáhli místní hasiči z vody 200 kilogramů mrtvých ryb.

„Probíhá šetření a byly odebrány vzorky. Další informace zatím poskytnout nemůžeme,“ řekl Novinkám Ovečka. K ČIŽP se informace o úhynu ryb dostala od vodoprávního úřadu ve středu v poledne.

Informaci o úhynu ryb redakci Práva potvrdila i mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Uvedla, že zatím se neví, co se stalo. K události došlo zřejmě v noci z úterý na středu. „Situaci řešíme na místě společně s Českou inspekcí životního prostředí a Vodoprávním úřadem města Bohumína,“ sdělila Vlčková. Podle ní jsou mrtvé stovky kusů ryb různých druhů.

Foto: Denisa Doležalová

Hasiči pokládají norné stěny do řeky Odry

Podle informací Práva jde o lokalitu pod mostem, který vede z Bohumína do polských Chalupek. Povodí Odry nyní zvýšilo odtok ze svých přehrad Šance a Morávka. „Snažíme se vodu v řece co nejvíce naředit,“ vysvětlila Vlčková.

Mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová sdělila, že byli požádáni Povodím Odry o položení norné stěny ve Starém Bohumíně.

Poláci zburcovali českou stranu

S informací o  úhynu ryb přišla ve středu odpoledne polská ministryně Anna Moskwová s tím, že v Polsku byly zaznamenány mrtvé ryby, které po Odře připluly.

O úhynu ryb vědí i bohumínští rybáři. Proč k němu došlo, je ale podle předsedy místní organizace Českého rybářského svazu Kamila Drobka, nejasné.

„Nevím nic, jen to, že tam plavou ryby, už asi několik dnů staré,“ řekl s tím, že mrtvé ryby jsou hlavně v březích, kde byla rozšířená voda po dešti. „Ale z čeho to je, nevím,“ krčí rameny.

Drobek poukázal, že jak slyšel, žádná otrava to nebyla. „Voda je dobrá. Nahlášeno to je, doufám, že to patřičné orgány pečlivě vyšetří.“

Mluvčí Bohumína Jana Končítková sdělila, že městský vodoprávní úřad zatím žádné bližší informace k úhynu ryb nemá.

Pohádka o Červené karkulce. Šéf Energoaquy odmítl slova znalce, že firma může za otravu Bečvy

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám