Hlavní obsah

V obálce pro Chovance byla životu nebezpečná dávka jedu, potvrdily testy

– Praha • Aktualizováno

Laboratorní testy prokázaly, že v obálce zaslané ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) byl jed. Šlo o látku na bázi kyanidu v životu nebezpečném množství, uvedl ve čtvrtek mluvčí Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany Radek Pokorník.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Obálka dorazila na ministerstvo v úterý. „Přišla na mé jméno z jedné severské evropské země,“ napsal Právu Chovanec. Nikdo z pracovníků úřadu nebyl zraněn.

Podle Pokorníka byla zásilka tak zabezpečená, že se nebezpečná látka při manipulaci s obálkou nemohla náhodně uvolnit. Na žádost policie, která případ vyšetřuje, nemůže ústav sdělovat další podrobnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zásilka dorazila v obálce s bublinkami a byla okamžitě prozkoumána na přítomnost výbušniny. Podle hasičů obálka obsahovala dvě ampule, které hasiči předali státní laboratoři.

Obálky s bílým práškem obdržely již v září ministerstvo zahraničí, Úřad vlády a Hrad. [celá zpráva] Podle středečního vyjádření ministra Chovance není pravděpodobné, že by šlo o stejného pachatele jako tehdy.

Jiná látka

„Látka je naprosto jiná, v obálce nebyl průvodní dopis,“ řekl ministr. „Musím nicméně vzít v potaz, že jsme na ministerstvu vnitra udělali mnoho důležitých rozhodnutí a začali zločincům šlapat na paty. Například jsme začali bojovat s drogovou mafií nebo jsme podpořili kurdské kolegy v boji proti Islámskému státu,“ uvedl Chovanec.

Zásilky s podezřelým obsahem se začaly celosvětově šířit po teroristických útocích na USA v roce 2001 a vlna se nevyhnula ani České republice. Za rok 2001 lidé oznámili hasičům pět tisíc dopisů a balíčků, které vzbuzovaly podezření. Zásilky se objevovaly v menším počtu i v dalších letech – podle dostupných informací žádná z nich neobsahovala nebezpečnou látku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám