Hlavní obsah

V novém bioboxu mohou na Bulovce ošetřovat i pacienty s ebolou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Fakultní nemocnici na Bulovce bylo nově vybudováno nejmodernější izolační zařízení svého druhu v civilním sektoru České republiky. Jedná se o biobox, který slouží pro hospitalizaci pacientů s vysoce nebezpečnou nákazou. Díky němu může lékařský personál pečovat o pacienta bez toho, aby ohrozil sebe nebo své okolí. Celkem vyšlo zařízení na zhruba čtyřiadvacet milionů korun.

Představení unikátního zařízení BIOBOXVideo: Novinky

 
Článek

„Jako vysoce nebezpečnou nákazu označujeme tu, která by mohla ohrozit okolí pacienta a na kterou nemáme žádný lék nebo prevenci. Týká se to především krvácivých horeček typu eboly,“ vysvětluje Hana Roháčová, primářka kliniky infekčních nemocí FN Bulovka. Zároveň sem patří i jiné těžké nemoci, které mohou být importovány z oblasti Afriky nebo jiných zemí.

Jednotka je určena pro jednoho pacienta.

Izolace drtí personál nemocnic

Koronavirus

Pro pacienty s koronavirem se ale zařízení nepoužívá, protože se toto onemocnění nezařazuje mezi vysoce nebezpečné nákazy. Paní primářka Hana Roháčová zároveň upozorňuje, že kapacity bioboxu by pro koronavirové pacienty na jednotkách intenzivní péče byly nedostačující.

Na Bulovce už sice používají bioboxy, ty jsou ale určeny pro poskytování standardní péče pacientům, kteří jsou běžně infekční. „Tato nová jednotka je určená pro intenzivní péči, pro plicní ventilaci nebo dialýzu,“ doplňuje primářka. Vysoce nakažlivý pacient je v této jednotce hermeticky uzavřen a díky ní se nemůže žádný choroboplodný zárodek dostat ven.

Otec dvou dětí bojuje s ALS. I přes zákeřnou nemoc se snaží žít naplno a cestovat

Zdraví

Celý systém je boxový a zdravotnický personál se do místnosti může dostat pouze pomocí speciální čipové karty. V prostředí je podtlak, který zabraňuje tomu, aby se ven skutečně nic nedostalo. „Personál je v celotělovém obleku s filtrovací jednotkou a je zahalen tak, aby všechny švy a spáry byly nepropustné,“ uvádí primářka.

Foto: Novinky

Představení unikátního zařízení BIOBOX

Po ošetření pacienta personál odchází do tzv. dekontaminační komory, ve které je zevně kompletně zbaven všech choroboplodných zárodků a pokračuje do volného prostoru, kde už nemůže nikoho ohrozit.

Covid mu sebral práci. Nový smysl našel v pomoci nemocným

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám