Hlavní obsah

Covid mu sebral práci. Nový smysl našel v pomoci nemocným

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Když předloni na podzim druhá vlna epidemie koronaviru znovu zavřela většinu podniků, rozhodl se třicetiletý Lukáš Klazar, který do té doby pracoval v gastronomii, využít volný čas k pomoci v boji proti pandemii. Jako dobrovolník prošel i covidová oddělení, dnes pracuje v pražském domově seniorů a v novém oboru se rozhodl zůstat.

Covid mu sebral práci. Nový smysl našel v pomoci nemocným Video: Novinky

 
Článek

V ošetřovatelském kurzu Českého červeného kříže, který mu dal potřebné znalosti, navíc nyní působí jako instruktor.

„Vlastně to vyplynulo ze situace okolo covidu, kdy jsem částečně přišel o práci a chtěl jsem svůj volný čas využít ve prospěch společnosti a pomáhat lidem,“ zmínil Novinkám třicetiletý Lukáš Klazar.

„Pracoval jsem dlouho v gastronomii, už od školy. Při druhé vlně covidu, kdy se to zase zavřelo, jsem se přihlásil na kurz a dostal jsem se díky tomu do pražského domova seniorů, kde vypomáhám dodnes,“ dodal.

Foto: archiv L. Klazara, Novinky

Lukáš pracoval dříve v gastronomii.

Byl jedním z prvních, kteří prošli intenzivním osmihodinovým kurzem Základy moderního ošetřovatelství, který na podzim 2020 spustil pro zájemce zdarma Český červený kříž. Kurzem vyškolení dobrovolníci následně mohli v nemocnicích vypomoci vyčerpaným zdravotníkům.

Lukáš se během největšího náporu koronaviru loni na jaře dostal i na covidová oddělení. „Pomáhal jsem v rámci projektu M-72 Českého červeného kříže. Tehdy se nasazovali dobrovolníci vždy na 72 hodin v různých nemocnicích nebo zařízení. Byla to zajímavá práce,“ zmínil.

Do práce i s pozitivním testem. Uherskohradišťská nemocnice se chystá na omikron

Koronavirus

V současnosti, kdy tlak na nemocnice postupně opadá, vypomáhá Klazar nadále v pražském domově seniorů. V rámci Českého červeného kříže navíc školí další dobrovolníky, působí jako lektor kurzu, který jemu samotnému pomohl najít nový smysl života.

„Dělám pracovníka přímé ošetřovatelské péče, takže se starám o lidi a dělám veškeré věci, které se učí na kurzu, což jsou například přesuny pacientů nebo pomoc s hygienou či jídlem,“ zmínil s tím, že v novém oboru plánuje už zůstat.

Foto: archiv L. Klazara, Novinky

Lukáš pomáhal v době nejnutnější i v nemocnicích.

„Kdyby mě to nenaplňovalo, tak bych to nedělal,“ dodal Klazar.

Reklama

Výběr článků

Načítám