Hlavní obsah

V Mostě si rodiče stěžují na rozdělení prvních tříd podle barvy pleti

Právo, Stáňa Seďová

První školní den zhořkl šestileté dívence a její matce v jedné z mosteckých základních škol. Dílem náhody, zřejmě víc než zlého úmyslu, nastoupili prvňáčci do tří tříd, které od sebe na první pohled dělí barva pleti. Zatímco v 1. A jsou v ZŠ U Stadionu děti bílé pleti, 1. B a 1. C jsou složené z romských dětí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Mám sestru, jejíž syn je stejně starý jako má dcerka, ale ten nastoupil do 1. A. A když nám ukazovala fotky ze zahajování, zbyly mé holčičce jen oči pro pláč. Děti měly ve třídě maskota, rodiče tam byli s nimi a fotili je. Jenomže pak jsem si všimla ještě jiné věci. Všechny děti ve třídě byly bílé. Tedy měly světlou pleť. Zatímco v dalších dvou třídách jsou vesměs samé romské děti. Světlou pleť tam má moje dcera, protože já jsem bílá Češka, ale její tatínek je Rom,“ popsala nepříjemné překvapení paní Zdeňka, která žila v cizině, kde její dcera už loni nastoupila do první třídy, protože tam začíná školní docházka v pěti letech.

„Tam nikdo barvu pleti neřešil. Takže byla dcerka vykulená, proč ty bílé děti jsou v jiné třídě a u ní jsou všichni snědí. A proč oni neměli maskota a nemohla jsem ji doprovodit do třídy. Bylo mi do pláče. Vůbec jsem nevěděla, co jí na to mám říct. Před budovou mi začali ostatní rodiče vyprávět, že toto rozdělení je tu běžné. Ale když jsem se ptala, jestli se to snažili změnit, třeba napsat petici, jen krčili rameny, že o nic takového se nepokusili,“ popsala reakce ostatních rodičů prvňáčků matka, která kontaktovala redakci.

Prostě Most

Sama ovšem doznává, že problémy, speciálně vyloučených skupin obyvatel, tu rezonují ze všech koutů. „Žijeme v Mostě, rasismu je tu hodně. Ale má to své důvody. Mnoho lidí se tu prostě nechová slušně. To si uvědomuji. Ale otec mé dcery je slušný Rom, pracující a vždy se o ni řádně staral, i když už spolu několik let nežijeme. A já se za to nestydím. Ale to, co dcera zažila v úterý ve škole, je hrozné. Proč ty děti nenechají, aby se naučily být spolu. Stejně tu spolu všichni žijí. A ve škole by je přece neměli učit rasismu už v takhle brzkém věku. Co z nich pak vyroste?“ ptá se nešťastně paní Zdeňka.

Do školních lavic poprvé usedla jediná česká paterčata

Domácí

Deník Právo kontaktoval ředitele 3. mostecké Základní školy U Stadionu. Ten vyjádřil politování nad dojmy rodičů a vysvětlil okolnosti rozdělení prvňáčků.

„Rozdělovali jsem žáky do prvních tříd podle toho, jak přišli. Letos to bylo složitější, protože vlastně nebyl zápis, ale máme data registrace. První A třída je třídou speciálně zaměřenou na sport. Proto měla i maskota, protože to je zvykem. A rodiče s nimi, mám ten dojem, byli dole v hale. Dohlížela na to kolegyně. Jinak jsme rodiče ale do tříd nemohli pouštět z hygienických a organizačních důvodů. Tak to bohužel letos je,“ řekl Právu ředitel ZŠ Josef Forman.

K nápadnému rozdělení dětí podle barvy pleti ale podle něj skutečně nedošlo úmyslně.

Školka nabízí dětem dvůr, kde nemají čas se nudit

Tipy a trendy

„Zapisovali jsem děti tak, jak se registrovaly a zda šly do sportovní třídy. A jde-li o další dvě první třídy, nemám ten pocit, že by tam nebyly neromské děti. Mrzí mě tento dojem. Už u mě byla v kanceláři i další maminka, které jsem to vysvětloval,“ doplnil ředitel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám