Hlavní obsah

V Mošnově začaly Dny NATO, letos největší hromadná akce v ČR

– Mošnov

Až ke čtyřiceti tisícům lidí shromážděným na jednom místě se v sobotu zřejmě vyšplhá návštěvnost akce Dny NATO, která odstartovala na letišti v Mošnově u Ostravy. Vstup je tradičně zdarma, ale nutná je předchozí registrace. Akce je největší vojensko-bezpečnostní přehlídkou ve střední Evropě.

Dny NATOVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Akci v minulosti navštěvovalo kolem 200 tisíc lidí za oba dny, což se neobešlo bez dlouhých kolon na příjezdových silnicích, tentokrát ale takové problémy vzhledem k nižší návštěvnosti nejsou, i když fronty u vstupu se tvoří i letos.

„Vstupenky jsme uvolňovali ve třech vlnách, abychom předešli zpětnému omezování akcí, které jsme zažili v minulém roce. Takže v první vlně jsme uvolnili 15 tisíc vstupenek a po jejich vyčerpání a po konzultaci s hygienou jsme uvolnili dalších 15 tisíc. Posledních 10 tisíc jsme pak uvolnili ve čtvrtek v poledne, opět po konzultaci s hygieniky. Když jsem se díval dnes v pět hodin ráno, tak na dnešek v tu dobu bylo vyčerpaných 35 tisíc vstupenek a na neděli 20 tisíc, ale myslím, že nedělní číslo ještě poroste,“ řekl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které akci pořádá.

U Ostravy přistál letoun F-35, jedno z hlavních lákadel Dnů NATO

Domácí

Hlavními lákadly letošního ročníku jsou moderními technologiemi nabité stroje F-35A Lightning II a MQ-9 Reaper. Právě stíhačka F-35A Lightning II byla už od rána v obležení zájemců. „Jde o historickou událost nejenom pro mošnovské letiště, které se stalo vůbec prvním v zemích V4, kde přistál letoun páté generace,” tvrdí Pavlačík.

Zmíněné letouny na statických ukázkách doplňuje třeba konvertoplán CV-22B Osprey a obří transportní letoun C-5M Super Galaxy či vrtulníky AH-64D Apache, UH-1Y Venom a AH-1Z Viper.

Dynamickým ukázkám ve vzduchu vévodí stíhací letouny F-16 z týmu Zeus Demo a SoloTurk, ale také Gripeny z České republiky, Maďarska a Švédska.

Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Loni se pro veřejnost konat nemohly, letos to ale situace umožňuje, a tak akce přivítala vojenské, záchranářské a bezpečnostní jednotky ze 17 zemí světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám